Da bismo Vaše iskustvo korišćenja sajta učinili boljim, koristimo kolačiće. Daljim pregledima web stranice pansport.eu, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića. Saznajte više ovde.
» PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA
021/820-555 | 062/111-0-999
na telefon smo dostupni:
(pon-pet 8-16h, sub 8-14h, ned. ne radimo)
No Gi jiu jitsu ili jiu jitsu bez kimona je danas veoma popularan sport i skoro da predstavlja veštinu za sebe. Veliki broj ljudi počinje sa treninzima jiu jitse, isključivo bez kimona, zbog sveopšteg rasta na tom polju. Mnogi današnji poznati borci, poput Gordona Ryana, su doprineli tome da No Gi postane vrlo poznata, a takođe i vrlo lukrativna sportska grana koja dobija sve veći broj polaznika svakoga dana. Naravno, ne smemo zaboraviti bazu Brazilske jiu jitse, a to je trening u kimonu, koja je praktično nezaobilazan deo konkretnog „ulaska“ u veštinu.
Za eliminaciju masnog tkiva svi se prvenstveno okreću ishrani i treningu. To, naravno, nije greška: način ishrane i plan treninga su primarni činioci uspeha. Ali nipošto nisu sve. Još dve stvari – često zapostavljene – imaju ogroman uticaj na rezultate.
Iz godine u godinu držim se na niskom nivou telesnih masti. Šta je, pitaju me, najvažnije kod gubljenja masnog tkiva? Odmor, odnosno san.
Možda i više od pogubnog uticaja na bubrege, „poznavaoci“ plaše vežbače uticajem proteina na kosti. Tačnije, njihovu gustinu: jer, navodno, preterani unos proteina uzrokuje prekomerno izlučivanje kalcijuma.
Originalno istraživanje objavljeno je 1982. Robert Hini i saradnici pokazali su da, kod sredovečnih žena, gubitak kalcijuma iz kostiju stoji u vezi sa unosom proteina. Baš to istraživanje je doprinelo rasprostranjenom verovanju da je protein štetan za kosti.
Unosite dovoljno proteina i (između ostalog) čuvaćete postojeće i graditi nove mišiće, osećaćete se sitijim i imati koristi od termogeničkog efekta hrane. Sve to su stvari koje popravljaju sastav, funkcionisanje i izgled tela.
Protein je od klučnog značaja za sportiste, posebno bodibildere. Uključen je u veliki broj telesnih procesa bitnih za izgled i performanse. Uprkos svemu tome, neki mu – pa čak i doktori i nutricionisti – i dalje ne priznaju zasluženi značaj. Mnogi čak šire i dezinformacije oko ovog makronutrijenta.
Kao i vitamini, minerali su takođe važan deo našeg tela. Među važne minerale spada magnezijum, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg tela. Pošto zbog neuravnotežene ishrane i neidealnog načina života često gubimo prirodne izvore magnezijuma, veoma je važno voditi računa o dodatnom unosu magnezijuma.
Magnezijum je jedan od mikronutrijenata koji igraju mnoge važne uloge u ljudskom telu. Kada je ovaj mineral u nedostataku može se manifestovati u sledećem problemima:
Diskus hernija je vrlo poznat termin, a na žalost i veoma zastupljen u današnjem vremenu. Konkretno, diskus hernija iliti hernija diska je stanje, a rekao bih i bolest, koje se javlja kada se jedan od diskova kičmenog stuba pokida ili curi zbog prirodnog habanja ili povrede. Ovo vrši pritisak na kičmenu moždinu i iritira kičmene nerve, što dovodi do bola, utrnulosti i slabosti. Veliki broj ljudi je osetio ovu vrstu bola, a razlozi su višestruki. Najčešće se javljaju zbog nedostatka fizičkih aktivnosti, loših životnih navika ili u preterivanju sa treninzima.
Indijski orah je danas dostupan svima i prava je šteta ne konzumirati ga jer odličan za naš organizam. Indijski orasi su mali i bubrežastog oblika, bledo žute boje, bogatog, orašastog i nešto slađeg ukusa od kikirikija. Mogu se jesti sirovi, pečeni, kao puter ili ih koristiti u kuvanju. Odličan su dodatak svakom obroku, pogotovo u vreme ručka kada telo najoptimalnije vari hranu.
Otkad treniram, članci iz oblasti bodibildinga i fitnesa isticali su da telo može apsorbovati najviše 30 grama proteina po obroku. Niko se nije potrudio da odgovori na očigledno: šta ako pojedemo 31 gram? Kao da se podrazumeva da će se probavni trakt pobuniti: „Ne može!“, i odbaciti taj 1 gram. Uprkos manjku logike, barijera od 30 grama – čije pravo poreklo niko ne zna – se još smatra neporecivom istinom. Sada, međutim, možemo reći da je skroz pogrešna: uprkos tom i dalje istrajnom mitu, možete – i trebalo bi da – jedete više od 30 grama proteina po obroku. Ali koliko?
U domenu čajeva, čaj od kamilice je jedan od najpopularnijih na svetu, poznata po svojim umirujućim svojstvima i prijatnom ukusu.
Kamilica je biljka koja pripada porodici glavočika (Asteraceae), i jedna je od najpoznatijih lekovitih biljaka koja se uzgaja u celom svetu. Formira cvet sa malim belim laticama, žutim središtem i tankom stabljikom.
Hiljadama godina se koristi kao tradicionalni lek za lečenje anksioznosti i želudačnih tegoba.
Rusomača je livadska biljka koja nas okružuje sa svih strana, a čiji pravi naziv retko ko zna. Najčešće je beremo radi skidanja njenih srcolikih, trouglastih, zelenkastih plodova u trenucima nedoumica, tražeći odgovore na pitanja: „voli me – ne voli…“ ili „hoću – neću…“, te je po tome i dobila ime u narodu.