
Dijeta bez glutena (gluten-free diet) podrazumeva eliminaciju glutena iz ishrane. Ova dijeta predstavlja lek za osobe obolele od celijakije, kao i tretman kod necelijakijske intolerancije na gluten. Pošto je važno izbeći konzumiranje namirnica sa glutenom, potrebno je upoznavanje sa izvorima glutena i sa onim namirnicama koje ga ne sadrže.
Šta je gluten?
Gluten je protein prisutan u većini žitarica (ne sadrže ga pirinač, proso i kukuruz), kao i u svim proizvodima dobijenim od tih žitarica. Postoje namirnice u kojima se gluten može koristiti kao aditiv, kao što su suvomesnati proizvodi, kečap i druga prerađena hrana.
Značaj bezglutenske ishrane
Dijeta bez glutena neophodna je za osobe sa celijakijom, autoimunim odgovorom na gluten koji uzrokuje oštećenje tankog creva. To stanje remeti apsorpciju hranljivih materija.
Osobe sa celijakijom ne mogu da tolerišu gluten u bilo kom obliku, i moraju da primenjuju ishranu bez glutena do kraja života. Ukoliko osoba ima celijakiju i slučajno konzumira hranu koja sadrži gluten, onda će se javiti isti simptomi kao i pre nego što se primenjivala ishrana bez glutena.
Dijeta bez glutena se primenjuje kao terapija kod osoba obolelih od celijakije (glutenska enteropatija). I mininalna količina glutena izaziva imuni odgovor, tako da je bezglutenska ishrana neophodna da bi te osobe bile zdrave.
Simptomi kod primene glutena kod osoba sa celijakijom
Moguća je pojava sledećih simptoma: glavobolja, hronični umor, pospanost, otežano varenje, nadutost, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, dijareja ili opstipacija, otoci nogu, anemija, gubitak telesne mase.
Hrana koju treba izbegavati
Ovo su neke od namirnica koje treba izbegavati: pekarski proizvodi, testenine od žitarica sa glutenom, suvomesnati proizvodi, slatkiši, pivo (ječam).
Hrana koja se može konzumirati
Neke namirnice koje se mogu konzumirati su: mleko i mlečni proizvodi, jaja, voće, povrće, orašasti plodovi, mahunarke, meso i riba.
Važno je pridržavati se pravila ishrane bez glutena, jer je to jedini način za lečenje celijakije.
LITERATURA
Newberry C, et al. Going gluten free: The history and nutritional implications of today's most popular diet. Current Gastroenterology Reports. 2017; doi:10.1007/s11894-017-0597-2.
Gluten-free diet. Nutrition Care Manual. Academy of Nutrition and Dietetics. https://www.nutritioncaremanual.org. Accessed Nov. 3, 2019.

