You are here

Kako se izboriti sa apetitom na dijeti

Prva i osnovna stvar koju treba napomenuti je to da dijeta ne znači gladovanje i da ne treba da trpite glad. Većina ljudi naglo smanji unos kalorija i time samo čini sebi kontra uslugu smanjujući bazalni metabolizam, takozvani JO-JO efekat.

Ukoliko ste gladni, možda zvuči čudno ali možda ste žedni. Osigurajte dovoljnu količinu vode u toku dana i dobru hidrataciju. Vodu pijte pre obroka, između obroka nikako posle obroka.

Izbacite slatkiše, sokove i proizvode od belog brašna, šećere, ograničite količinu voća jer svaki nagli porast šećera u krvi vodi do naglog pada pa ćete biti mnogo mnogo gladno vrlo brzo!

Dakle, jedite složene ugljene hidrate koji ne izazivaju nagli skok šećera u krvi kao što su žitarice, integralni pirinač, proizvodi od pravog integralnog brašna.

Jedite hranu bogatu proteinima, sa niskim sadržajem masti, kao što su riba, piletina. Najbolje u kombinaciji sa svežim povrćem jer povrće je izvor vlakana a vlakna čine da se osećate sitim. Dakle povrća što više i u neograničenim količinama!

Jako je bitno da se hranite redovno, na svaka 2-3 sata jer time ponovo postižete da Vam nivo šećera u krvi bude konstantan i još ako je u pitanju hrana bogata proteinima i vlaknima, bićete sigurno siti.

Ukoliko i pored toga osećate glad, sigurno je pravi signal da ipak niste dovoljno jeli!