You are here

Prednosti ulja origana

Origano se kao začinska biljka često koristi u italijanskoj kuhinji, ali ulje origana osim specifične arome poseduje i brojne zdravstvene benefite. O blagotvornom efektu origana se znalo još u antičkoj Grčkoj, kao i doba rimske imperije. Sam naziv ove biljke se sastoji od dve grčke reči – „oros“ što znači planina i „ganos“ što znači radost ili zadovoljstvo, dakle, pred nama je „planina zadovoljstva“. Esencijalno ulje origana proizvodi se sušenjem lišća i izdanaka biljke „na vazduhu“. Nakon što se osuše, ulje se ekstrahuje i koncentriše „destilacijom na paru“. Ne zaboravimo da je esencijalno ulje namenjeno za spoljašnju upotrebu, dok se ulje origana i esktrakt istog mogu koristiti „per os“.

Ekstrakt ulja origana se može proizvesti putem više metoda ekstrakcije, najčešće uz pomoć ugljen dioksida ili alkohola. Široko je rasprostranjen kao suplement u obliku kapsula ili tableta.

Ono što origano čini specifičnim su fenoli, terpeni i terpenoidi. Ova jedinjenja su zadužena za prepoznatljivu aromu i antioksidantni učinak. Tri najubojitija agensa protiv patogenih mikroorganizama i slobodnih radikala su:

Karvakrol: najzastupljeniji fenol u origanu koji je pokazao moćan bakteriostatski učinak (usporava i zaustavlja razvoj i rast mikroorganizama) na pojedine sojeve bakterija i patogene gljivice.

Timol: spada u grupu prirodnih boraca protiv patogenih gljivica (Candida species), a sa druge strane je i podrška imunom sistemu u odbrani protiv toksina bakterijskog porekla.

Rozmarinska kiselina predstavlja moćnog saveznika u borbi protiv oksidativnog stresa i slobodnih radikala, pripisuje joj se anti-aging učinak.

Origano, pre svega esencijalno ulje origana i karvakrol su se pokazali efikasnim kod infekcija Staphylococcus aureus, naročito kod infekcija kože (impetigo, folikulitis, furunkul, karbunkul, flegmona, apsces). Istraživanja pokazuju odličan učinak u kombinaciji sa „zvaničnom terapijom“ kod bakterija koje su rezistentne na antibiotike poput Pseudomonas aeruginosa i E. Coli koji su česti izazivači infekcija urinarnog i respiratornog trakta.

Ulje origana, kao i karvakrol i timol su se pokazali efikasnim u normalizaciji odnosa LDL/HDL (loš / dobar holesterol), kao i snižavanju ukupnog holesterola „u krvi“.

Upoređujući antioksidativnu moć više različitih lekovitih biljaka pokazalo se da ulje origana sadrži i do deset puta viši nivo „prirodnih“ antioksidanata od kantariona, majčine dušice, borovnice, kao i mažorana.

Karvakrol i timol su se pokazali veoma korisnim i kod infekcija gljivicama iz roda Candida, bilo da se radi o gastrointestinalnim ili polnim infekcijama.

Ulje origana poseduje i moćan efekat na zdravlje gastrointestinalnog trakta, naročito kod sindroma iritabilnog kolona, ulceroznog kolitisa, kao i Kronove bolesti. Čak se smatra da ima i antiparazitski učinak.

U studijama na životnjima se pokazalo da ulje origana može imati i analgetski efekat, antiinflamatorna svojstva, a spekuliše se i o uticaju na rast i deobu ćelija kancera. Dodatna istraživanja na tu temu su neophodna…

Ako se odlučite za suplemente na bazi ulja origana ili za „tretman“ kože esencijalnim uljem origana sasvim sigurno da nećete pogrešiti, ali ne zaboravite da pre dodavanja origana prvo ispoštujete preporuke zvanične medicine! Bez nadrilekarstva i (samo) lečenja na svoju ruku, origano nije univerzlani lek za sve!

 

 

Za izradu teksta korišten materijal:

https://www.healthline.com/nutrition/9-oregano-oil-benefits-and-uses 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20021093/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22044355/ 

https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-015-0947-2

https://www.healthline.com/nutrition/6-oregano-benefits  

 

Foto: Pikist, Flickr

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu