You are here

Snažan energetski doručak

Kažu da je doručak najbitniji obrok u toku dana. Neka nova istraživanja govore i suprotno. Međutim, način na koji ćemo početi dan određuje njegov dalji tok. Kada je u pitanju hrana, postoje različite opcije i recepture koje se pojavljuju na dnevnom nivou. Ono što je nama bitno predstavlja unos zdravih namirnica, koje će uspešno pokrenuti naš organizma i obezbediti mu neophodne nutrijente za uspešno funkcionisanje tokom dana. Konkretan doručak ne znači i obilan doručak. To su dve različite stvari. Danas ćemo se osvrnuti na samo jedan recept koji sa sigurnošću “odrađuje” posao za vaš organizam.

S obzirom da dobijam dosta pitanja u vezi ishrane, pogotovo od ljudi iz sporta, evo jednog recepta koji volim da upražnjavam,a koji mi daje snagu i energiju za prepodnevni trening.

Recept je veoma jednostavan, a potrbeni sastojci su:

- 3 slatke jabuke

- Šaka oraha

- Kašika meda

- Cimet

Kao što vidimo, nema puno namirnica, što će omogućiti lakše varenje, a kombinacija hrane je odgovarajuća. Način pravljenja ovog doručka je sledeći : Jabuke izrendamo, prelijemo ih medom i cimetom, dobro promešamo i dodamo jednu šaku seckanih oraha. Ovo je ceo proces, a hrana je odmah spremna za konzumaciju. Količina namirnica je individualna, stim što ne treba preterivati i opteretiti stomak. Veoma je bitno ne prejdati se, pogotovo ako vas za sat vremena čeka trening ili neki drugi fizički rad. Ovaj doručak je energetska bomba koja će vam obezbediti veliku količinu energije i osećaće te se sjajno.

Jabuke su izuzetno hranljivo voće i uzgajaju se na našem podneblju. Prepune su vode i vlakana, drže nas duže sitima, i sadrže značajne količine vitamina C, kalijuma i vitamina K. Pored toga, sadrži i vitamine A, E, B1, B2, B6 kao i polifenole. Brojne studije su pokazale da jabuke smanjuju rizik od brojnih srčanih obolenja, jer zbog nutrijenata koje sadrže, snižavaju holesterol.

Orasi su dobar izvor A, C, E i kompleksa vitamina B. Izuzetno su bogati mineralima poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, selena i bakra. Većinski sastav oraha čine masti koje su nezasićene i veoma su korisne za naš organizam. Takođe, bogatstvo omega 3 masnim kiselinama čini orah odličnom hranom za mozak.

Med i njegovi proizvodi od davnina spadaju u najlekovitije stvari koji se mogu naći u prirodi. Med je jedan od najjačih prirodnih antibiotika. Med jača imunitet organizma, poboljšava cirkulaciju, jača snagu srca i poboljšava srčani ritam. Ovaj eliksir zdravlja ima antibakterijsko, antiseptično i antimikotično dejstvo. Med u kombinaciji sa cimetom, koji je sastavni deo ovog doručka, je dobitna kombinacija za veliki broj zdravstvenih tegoba.

Cimet je moćan antioksidant koji pomaže regeneraciju ćelija i oslobađa organizam štetnih slobodnih radikala. Ova začinska biljka deluje preventivno na pojavu srčanih oboljenja, s obzirom da smanjuje nivo triglicerida, holesterola u krvi i viška masnoće. Cimet poboljšava cirkulaciju i može ubrzati metabolizam. Samim tim, bićete uspešniji u borbi sa suvišnim kilogramima.

Prijatno.

 

Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine