You are here

Bademi

Badem je voće čije se jezgro jede i kod nas se uglavnom koristi za spravljanje slatkiša a ređe kao grickalica. Kao i drugo jezgrasto voće, velike je energetske vrednosti zbog velikog sadržaja masti, belančevina i manje ugljenih hidrata, karakteriše ga bogatstvo mineralnim elementima.
Od svih orašastih plodova bademi sadrže najveću količinu proteina, pa su upravo zbog toga vrlo vredan dodatak prehrani vegetarijanaca. Bogati su mineralima magnezijumom, kalijumom, fosforom i pogotovo kalcijumom. Takođe su bogati monozasićenim masnim kiselinama koje pomažu kod sniženja nivoa holesterola u krvi. Sadrže visoku količinu oleinske kiseline koja štiti od srčanih bolesti.
Ranije se smatralo da badem sadrži previše masnoća da bi bio zdrava grickalica, a sada se zna da 92% ove namirnice čine nezasićene masnoće i da je veoma koristan za osobe koje drže dijete i žele da izgube višak kilograma.
Bademi su bogat izvor antioksidanata, vitamina E, magnezijuma, kalcijuma, biljnih vlakana i proteina, te organizmu daje osećaj sitosti.
Nezasićene masnoće smanjuju nivo lošeg holesterola, a da biste to postigli, dovoljno je da pojedete dva badema dnevno. Ista količina ovih grickalica pomoći će vam da snizite povišen krvni pritisak.
Badem je bogat i mineralima, posebno važnim za zdravlje kostiju – kalcijumom, magnezijumom, manganom i fosforom, pa je zato veoma dobar za prevenciju osteoporoze.
U bademu ima: vode-5%, belančevina-19,6%, masti-53% (od toga 83% zasićenih i 92% nezasićenih), ugljenih hidrata-18,4%, dijetnih vlakana-3,3%, vitamina D i B grupe, minerala (izuzetno je bogat kalijumom, magnezijumom,fosforom, kalcijumom, gvožđem, cinkom, jodom, selenom)