You are here

DOSTA SAMOSAŽALJEVANJA!

image

Kada problem prestane da bude problem, unapred da vam kažem: oni koji vole da kukaju, neće im se svideti ovaj tekst. Možda će se i naljutiti. Nažalost puno nas je takvih, kada se javi neki problem ili povreda odmah počnemo da kukamo.To je najlakše.Govorim iz iskustva i ja sam bio takav 2009.godine Kad mi je pukao levi biceps. Mislio sam da je kraj sveta. Sa problemima se treba suočiti, a ne bežati od njih ili se pretvarati da ih nema.Treba se prilagoditi problemu i to je poenta cele priče, prilagoditi im se sve dok ih ne pobediš! I čim počneš tako razmišljati ,kako da se što bolje, brže prilagodiš desiće se vrlo interesantna stvar i problem će prestati da bude problem. Možda će biti mala prepreka, ali zašto postoje prepreke, da bi ih prebrodili, zar ne? U glavi će odmah doći do promene, nećeš više o tome razmišljati zašto ti se desilo, kako ću dalje? Da li ću ikad više da se bavim sportom, itd. Nego kako da zaobiđeš tu prepreku i izađeš bolji iz toga! I to je velika razlika! To razdvaja šampione od onih koji samo kukaju! Jer jako je lako naći izgovor zašto da ne radimo ovo ili ono.. ali kakve to veze ima sa našim sportom?

Ima. Recimo da ozlediš ramena, pa ne možeš da radiš benč ili boli te koleno pa ne možeš da radiš čučnjeve? Svi se kad-tad suočimo sa tim problemom, samo onda treba biti pametan, a ne ići glavom kroz zid ili sesti i kukati da : “Ja to ne mogu!”

Ako gledaš na sve to kao prepreku koju treba rešiti, onda počneš odmah pozitivno da razmišljaš: ako odeš na masažu, akupunkturu, da koristiš razne preparate koji poboljšavaju rad zglobova i tetiva, da odeš kod terapeuta itd… jer znaš ako odugovlačiš sa tim ćeš samo pogoršati stvari. Pored toga, počneš razmišljati o tome kako ćeš raditi trening da se ne povrediš, koje ćeš vežbe raditi, naći ćeš nove načine i vežbe da radiš taj mišić jer pokret koji treba da radiš, a ne možeš a tako da se povreda ne pogorša. Počećeš da posvećuješ više pažnje treningu i osećaju mišića da iz svakog pokreta izvučeš maksimum.

Na kraju krajeva ako si dovoljno istrajan naći ćeš odgovarajauće metode i da pored povrede koju si zadobio izađeš jači i to se ne odnosi samo na trening nego i na život!

Naravno postoje i takve povrede kod kojih stvarno treba pauzirati, ali i onda možeš naći nešto pozitivno. Recimo ako si povredio rame, a noge su ti slaba tačka onda imaš vremena (dok ne rešiš povredu) da se baviš samo nogama! Tako treba posmatrati na sve! Nemaš dovoljno para za ishranu? Nauči kako da od postojeće hrane izvučeš maksimum za sebe, da i pored tog manjka napreduješ! Nemaš dovoljno vremena za trening? Nauči kako da maksimalno iskoristiš vreme za trening koji ti stoji na raspolaganju!

Ako imaš ili stvoriš takav stav onda ćeš primetiti da problema više nema! Možda nećeš biti popularan među onima koji vole kukati ili tražiti izgovore, ali ja mislim da je to vredno toga, ionako je poželjno da isključiš iz svog života negativne ljude jer oni te samo koče.

Ne zaboravi ako ti je važno nešto onda ćeš to i postići,a ako nije onda češ naći neki izgovor!

Miki_profile_pic_nova