You are here

Kokos

 

Kokosova palma je drvenasta biljka iz porodice palmi koja je rasprostranjena u tropskim krajevima. Ime joj potiče od grčke reči coco ( zrno, plod ). Kokosovo drvo prve plodove donosi nakon sedam godina a između petnaeste i pedesete godine života donese 60 do 80 oraha.

Energetska vrednost kokosa na 100 g iznosi 354 kcal. Od toga sadrži 15,2 ugljenih hidrata, 3,3 proteina, 33, 5 masti. Od minerala kokos sadrži veliku količinu kalcijuma 14 mg, gvožđe 2,43 mg, magnezijum 32 mg, fosfora 113 mg, cinka 1,1 mg, bakra 0,44 mg, mangana 1,5 mg i selena 10,1 mg. Od vitamina sadrži tiamin 0,06 mg, riboflavin 0,02, niacin 0,5 mg i vitamin B 6 0,05 mg. Na 100 g sadrži visok udeo vlakana 9 g i fitosterola 47 mg.

Najčešće dve sirovine koje se koriste od kokosa su kokosovo brašno i kokosovo ulje. Kokosovo brašno se dobija mlevenjem bele mase kokosovog oraha. Supena kašika kokosovog brašna sadrži 10 g vlakana što je dva puta više nego pšenične mekinje a 20 puta više nego belo brašno. Kokosovo brašno sadrži dvostruko više vlakana od drugog brašna i odlično je za smanjenje apsorpcije šećera u krvi i za snižavanje LDL ( lošeg ) holesterola. Kokosovo brašno ne sadrži gluten i ima više proteina po porciji od ražanog brašna. Ako koristimo kokosovo brašno u receptima, što je veći udeo kokosovog brašna to je niži glikemijski indeks te hrane i stabilniji nivo šećera u krvi. Dugoročno konzumiranje kokosovog brašna povezuje se sa sniženjem krvnog pritiska, sniženjem šećera u krvi, poboljšanom funkcijom štitne žlezde i povećanom energijom.

Kokosovo ulje spada u najzdravija ulja koja se koriste za ishranu. Ono se dobija iz kopre sušenog mesa kokosa. Kokosovo ulje poboljšava apsorbciju hranljivih materija, poboljšava probavu, ubrzava metabolizam, pruža brz izvor energije i kontroliše osećaj gladi. Kokosovo ulje je otporno na visoke temperature. Pri visokim temperaturama ono zadržava sva svoja svojstva. Veoma je stabilno , sporo oksidira pa mu je rok trajanja duži od ostalih biljnih ulja. Kokosovo ulje se može koristiti u lečenju i ublažavanju različitih zdravstvenih problema hipoglikemije, bolova u zglobovima, imunitet, PMS, razdražljivost, lomljivi nokti, umor itd. Ulje kokosa može da podstakne funkciju štitne i pojača je do 20 % tako da samim tim dolazi do ubrzanja metabilizma što dovodi do gubitka kilograma.

Svi vi koji ste sladokusci da biste olakšali vašu dijetu želim sa vama podeliti par recepata čiji je jedan od sastojaka upravo kokosovo brašno. Ove recepte sam lično isprobala i odlični su u trenucima kad poželite neki slatkiš, a da ne ugrozite dijetu.

Čupavci sa whey proteinom i kokosovim brašnom

  • 5 jaja

  • 60 g whey proteina

  • 100 g kokosovog brašna

  • 250 ml mleka male masnoće

  • 100 ml vode

  • 2 kašike kakaa

  • Sladilo

Umutite jaja mikserom i dodajte 50 g kokosovog brašna, whey, 150 ml mleka i zaslađivač po ukusu. Smesu izlijete u manji kalup obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 15 do 20 minuta. Izvaditi iz rerne ukloniti papir za pečenje i vruć biskvit preliti sa 100 ml hladnog mleka i ostaviti da se ohladi. Kada se biskvit ohladio iseći ga na kocke. Vodu prokuvati pa dodati sladilo i 2 kašike kakaa i ostaviti da se prohladi. Kocke umočiti u preliv pa zatim u kokosovo brašno.

Proteinske rafaelo kuglice

  • 450 g ella sira

  • 50 g whey proteina

  • 50 g kokosovog brašna

  • badem ili lešnik

  • sladilo

Izmiksati ella sir sa whey proteinom. Zatim dodati 50 g kokosovog brašna i sladila po želji. Smesu ostaviti u frižideru oko 30 minuta. Od smese formirati kuglice i u svaku ubaciti po jedan badem ( lešnik ). Uvaljati kuglice u kokosovo brašno.

Prijatno!

Mirjana_profile_pic_copy