You are here

Povećanje nivoa azot oksida prirodnim putem

 

Azot oksid ( NO ) je molekul gasa koji ima široku primenu u fiziološkim funkcijama organizma, kao što su cirkulacija i smanjenje upalnih procesa. Otpušta se iz glatkih mišića krvnih sudova, širi krvne sudove i povećava priliv krvi u sve organe i ćelije ( između ostalog u mišićno tkivo ), obnavljajući zdravlje i snagu tkiva kardiovaskularnog sistema. Takođe učestvuje u prevenciji formiranja masnih naslaga na zidovima krvnih sudova. Ove karakteristike učinile su ga veoma popularnim kod vežbača koji njegovom primenom dobijaju snagu, bolju prokrvljenost ( pumpu ) tokom treninga, imaju više energije..Istraživanja pokazuju da određene namirnice sadrže hranljive sastojke koji pomažu povećanju nivoa azot oksida u telu prirodnim putem.

Hrana bogata L argininom

U istraživanju koje je objavljeno 1998. Godine u Biohemijskom žurnalu, istraživači sa Teksaškog univerziteta pokazali su da je L arginine neophodan za sintezu azotnog oksida u telu. Arginin je poluesencijalna aminokiselina, prekursor azot oksida. Namirnice bogate L argininom jesu koštunjavo voće, meso ( crveno meso, piletina, ćuretina ), riba ( poput lososa, tune i skuše ) , soja, žitarice, leguminoze, čokolada, belance...

Orašasti plodovi su bogati azot oksidom ali i raznim drugim nutrijentima, uključujuči bakar, folate, vitamin E, i Harvardski porodični vodič zdravlja ih savetuje kao redovnu zdravu ishranu. Najviše arginina ima u orasima, kikirikiju i pistaćima, nešto manje u bademima. Iako u njima ima zdravih masti, ipak se preporučuje umereno konzumiranje. Pistaći sadrže veliku količinu arginina, pa se savetuju i kao pomoćno sredstvo u lečenju erektilne disfunkcije. Erektilna disfunkcija je povezana sa smanjenom produkcijom azot oksida usled nedostatka arginina u ishrani, prema podacima obrađenim na univerzitetu u Tokiju, Japan, a objavljenim u International Journal of Urology 2008. godine. U prilog tome, grupa naučnika u Turskoj sproveli je studiju i dokazali da su oženjeni muškarci, sa erektilnom disfunkcijom, koji su konzumirali pistaće poboljšali erektilnu funkciju bez ikakvih sporednih efekata. Istraživanje je objavljeno 2011. Godine, u Internacionalnom žurnalu o impotenciji. Rezultati su takođe pokazali da pistaći snižavaju holesterol, trigliceride i unapređuju kardiovaskularno zdravlje.

Lubenica bogata citrulinom

L citrulin je aminokiselina koja se u najvećoj količini nalazi u kori i središnjem delu lubenice. Da L citrulin iz lubenice podiže nivo azot oksida dokazao je tim istraživača sa Univertiteta u Floridi. Oni su pokazali da konzumiranje ekstrata lubenice koji sadrzi 2, 7 grama citrulina i 1,3 grama arginina u period od četiri nedelje smanjuje vrednosti krvnog pritiska, merenom na brahijalnoj arteriji i u korenu aorte. Ovi podaci su statistički značajni zato što je pritisak u korenu aorte još specifičniji parametar koji govori o stanju pritiska na nivou samog srčanog mišića. Rezultati su objavljeni 2010 .godine u Američkom časopisu o hipertenziji.

Izoflavoni soje

Naučnici Kraljevskog koledza u Londonu istraživali su uticaj izoflavona soje na koncentraciju azot monoksida kod zdravih žena u menopauzi. Učesnice projekta konzumirale su obroke sa niskim sadržajem masti sa ili bez sojinih izoflavona. Grupa ispitanica koja je konzumirala izoflavone soje pokazala je povećanje u proizvodnji azot oksida u odnosu na grupu bez, a rezultate je zabelezio i objavio Yournal of Nutrition. Izoflavoni soje mogu se naći u sledećim namirnicama: soja, tofu, sojino mleko i dobar su izbor za pristalice vegetarijanske ishrane.

 

Crna čokolada

Konzumiranje crne čokolade može podići nivo azot oksida. Naučnici sa Univerziteta u Švedskoj istraživali su uticaj tamne čokolade na potrošnju azot oksida kod zdravih dobrovoljaca. Rezultati su pokazali da su subjekti koji su koristili 75 g čokolade doživeli značajno povećanje azot oksida a studija je objavljena u januarskom izdanju Yournal of Cardiovascular Pharmacology.

 

Namirnice koje treba izbegavati

Na smanjenu produkciju NO utiču: pušenje, nedostatak kretanja, plitko disanje, konzumacija gaziranih napitaka i džank hrane, slabo spavanje. Sa druge strane, neke namirnice mogu inhibirati produkciju NO. Tu spadaju namirnice sa visokim procentom zasićenih masti, kao što su masna mesa ili hrana poput pomfrita. Hrana bogata natrijumom takođe može imati negativan efekat na arginin, stoga treba izbegavati previše slanog.

 

Literatura korišćena u izradi teksta:

1: Figueroa A, Sanchez-Gonzalez MA, Wong A, Arjmandi BH. Watermelon extract supplementation reduces ankle blood pressure and carotid augmentation index in obese adults with prehypertension or hypertension. Am J Hypertens. 2012 Jun;25(6):640-3.

2: Dark chocolate protects arteries? Flavonoids in this guilty pleasure help blood flow. Harv Health Lett. 2012 Oct;37(12):4.

 

 

Goranadoktorkaprofile_pic