You are here

Riba u ishrani sportista

Ima dosta onih koji smatraju da je najbolje meso za sportiste pečena piletina, no ne treba zaboraviti na ukusno pripremljenu ribu i druge plodove mora.
 
Naime, meso ribe ima neosporivu prednost nad ostalim vrstama mesa, osobito kada se radi o sportistima, jer je nemasno, niskokalorično, jednostavno za pripremu, te se lako i brzo sprema. U obzir dolazi nekoliko riba, a tu su pre svega losos, tuna, oslić, meso rakova i hobotnice.

Morski proizvodi, osim izvrsnih proteina, nude paletu mikro-minerala koji se ne mogu naći u drugim namirnicama (jod, bor).

Sportisti ne bi trebali bežati od konzervirane ribe jer njena vrednost nikako nije umanjena. Tu se pre svega ubraja tunjevina u vlastitom soku. Ko se navikne na ovakav proizvod neće tražiti goveđi odrezak.

Ako ste u mogućnosti nabaviti svežu ili smrznutu tunu, još bolje. Nije na odmet ni riba u ulju jer, ako nemate ništa drugo pri ruci, ulje se može ocediti, a riba staviti na čisti kuhinjski papir, koji će upiti višak masnoće. Naravno, riba se idealno može kombinovati sa raznim kuvanim povrćem.
Važno je istaknuti da se meso, kao i riba, treba pripremati na što prirodniji način, odnosno bez masnoće i raznih dodataka.