You are here

Zeleni čaj

O pojedinačnim učincima čajeva do sada je mnogo napisano, ali mi još uvek ni iz daleka ne znamo sve o stvarnim lekovitim potencijalima njihovih ekstrakata.

Premda posedujemo puno saznanja o narodima koji isključivo piju čaj, danas znamo da neke oblasti Japana gde se uzgaja zeleni čaj, imaju znatno manju smrtnost od raka. Od svih čajeva izgleda najviše lekovitih efekata poseduje upravo zeleni čaj, za koji prof dr J. Jankun iz Toleda, Ohajo SAD, tvrdi, na osnovu poslednjih eksperimenata, da prevenira rak jednjaka, dojke i prostate.
Da li je dovoljna jedna šoljica jakog čaja dnevno?

Šoljica čaja za dobro zdravlje!

Japanski običaj pijenja čaja nije izvorni; došao je iz drevne Kine oko 800 godine nove ere! Zapravo sve je počelo kretanjem budističkih sveštenika, koji su se nakon učenja u Kini vratili na službu u Japan. Već tada je, a to se vidi na osnovu zapisa i slika, vladalo uverenje da je čaj “medicinski” tj. zdravi napitak.
Za vreme ere Kamakure (1191-1333) sveštenik Eisai je napisao knjigu pod naslovom “Održavanje zdravlja pijenjem čaja”.
Kada danas kažemo bolesniku da pije čaj i da će mu biti bolje, to je uverenje koje potiče upravo iz tog pradavnog vremena. Osim toga, vladalo je uverenje da je čaj čarobna biljka, koja čuva zdravlje i produžuje život, pa je uzgajanje te biljke zapravo bila kultna stvar.
Drugačije rečeno, svugde gde se uzgaja čaj, dolazi dugi život. Zapravo, može se reći da je čaj bio eliksir života, što je i danas za mnoge narode.
Naučna istraživanja aktivnih supstanci iz čaja, koja se poslednjih godina sprovode u celom svetu, daju sve više dokaza da te rane pretpostavke nisu bile daleko od istine. Ima mnogo vrsta čajeva, pa je jasno da aktivne komponente nisu u svakom prisutne u istoj količini.

Zeleni čaj je svakako izuzetak vredan pažnje.

Ogromna je razlika u potrošnji ove namirnice; tako Engleska uvozi 180.000 tona čaja godišnje što joj osigurava vrlo visoko mesto u potrošnji sa 3,2 kg/godišnje po glavi stanovnika. Amerikanci su desetak puta manji potrošači (0,34 kg/po glavi stanovnika) a mi smo još manji.

Može li čaj “izgladneti” opake ćelije raka?

Odavno je poznato da slobodni radikali spolja i iznutra vrlo nepovoljno deluju oštečujući ćelije tkiva i organa, dovodeći do degenerativnih oboljenja i raznih oblika raka. Zbog toga se kao standardno sredstvo za prevenciju preporučuju jaki antioksidansi (E-vitamin, C-vitamin, beta karoten). Tek nedavno je utvrđeno da su polifenoli iz nekih biljaka još jači antioksidansi, a zeleni čaj je došao na glas kao napitak koji ima po jedinici za konzumiranje (šoljica) najveću količinu polifenola (300-400 mg) naravno pod uslovom da je čaj dovolijno gusto pripremljen, ili stručnije rečeno, ako ima suve materije od 8-12%. Tako se relativno jednostavno i brzo, došlo do vrlo zanimljivog otkrića da narodi koji piju mnogo zelenog čaja imaju najmanju stopu smrtnosti od nekih oblika raka i drugih savremenih oboljenja.

Izgleda da neka od komponenti iz zelenog čaja nakon duže upotrebe blokira delovanje enzima urokinaze, koji otapajući protein iz živih ćelija pomaže da se na njihovo mesto nasele ćelije raka i razvije mehanizam za njihovu prehranu. Famozna komponenta nazvana je u naučnim krugovima epigalokatehin galat (ECGC), a o tome je pisao i poznati časopis “Nature”.

Zapravo, ako se prekine proces prehrane ćelija raka, one se osuđuju na tiho umiranje od gladi. Otkriću je pomoglo kompjutersko modeliranje sintetskog sredstva za blokiranje urokinaze. Epigalokatehin galat se uspešno može izolovati iz zelenog čaja i u laboratorijskim uslovima on pokazuje svoje dejstvo u blokiranju urokinaze. Ostaje mnogo toga da se uradi pre nego što se otkriće i praktično iskoristi, ali nedvosmislena činjenica jeste da je zeleni čaj vrlo zdrav napitak.
To pokazuju i brojna druga epidemiološka ispitivanja sprovedena posebno u Japanu; tako statistike pokazuju da je brzina umiranja od raka znatno manja u oblasti Shizuoka. Izrađene su precizne karte po kojima se došlo do podataka da je osim opšteg smanjivanja broja umrlih od raka i kod muškaraca i kod žena, bitno smanjena pojava raka jednjaka, želuca i jetre. Oblast je poznata po proizvodnji zelenog čaja, koji predstavlja svakodnevni (isključivi) napitak. Ono što je utvrđeno jeste običaj da se pravi čaj na čaj tj. postiže se vrlo jaki ekstrakt.

Na Institutu za rak Pekinškog univerziteta, izvršena su klasična laboratorijska istraživanja kod kojih je veštački izazvan rak jednjaka, želuca i jetre kod miševa, a potom je polovini dat ekstrakt zelenog čaja a drugoj polovini nije. Rezultat je bio vrlo zanimljiv; kod grupe miševa koji su dobili ekstrakt zelenog čaja, pojava raka je bila za 50% manja!
Isti ili približno slični rezultati su dobijeni u eksperimentu na univerzitetu u Tokiju, gde se umesto ekstrakta zelenog čaja koristio katehin dobijen iz tog čaja. Izgleda, po svemu sudeći, da aktivna supstanca zelenog čaja (katehin) putem blokiranja enzima urokinaze deluje na oba stepena karcinogeneze tj. na inicijaciju i na promociju, a to se sve do nedavno uopšte nije znalo.

Uz pomenuto, ispitivanjem ekstrakta polifenola dobivenih iz listova biljke zelenog čaja pokazalo se da smanjuje nivo lipida, triglicerida i holesterola u krvi, a time i opasnost od bolesti krvnog sistema i arteroskleroze. Zeleni listovi čaja bogati su i fluorinom koji sprečava štetno dejstvo bakterija karijesa u usnoj šupljini. Čaj sadrži i minerale važne za čovekovo zdravlje poput kalijuma, bakra, gvožđa i mangana. Sadrži malo teo-filina i teobromina. Odavno je poznato da deluje i diuretski, pomaže protiv celulita jer ogranicava apsorpciju masnoće i podstiče površinsku cirkulaciju. Zaceljuje rane, ekstrakt čaja koristi se za negu kože, usne šupljine, izraslina na koži, protiv peruti u kosi, kod opekotina kao i za lečenje akni.

Ukusni napitak može se piti u bilo koje doba dana i večeri jer tein znatno blaže stimulise mozak nego kofein.

Antivirusno delovanje zelenog čaja

Premda se nagađalo da zeleni čaj ima relativno snažno antivirusno delovanje, teško je bilo to i dokazati. Pomogli su japanski stručnjaci koji su prvi upozorili na zanimljiva iskustva iz uzgoja duvana, koji je jako osjetljiv na tzv. virus mozaične bolesti. Ako se listovi duvana preliju eksudatom zelenog čaja (koncentrisan ektrakt) oni su definitivno zaštićeni od pojave ove bolesti. Prof dr Shimamura je utvrdio aktivne supstance iz zelenog čaja, a to su katehin i njegov oksidovani oblik teaflavin.

Sprovedeni su eksperimenti na dobrovoljcima, koji su pokazali da se svakodnevnim grgljanjem jakih rastvora zelenog čaja može prevenirati “instaliranje” virusa gripa u grlu u kritično prolećno vreme.

Na tome se nije stalo pa su sprovedeni ekperimenti i na drugim grupama virusa među kojima je i virus AIDS-a. Utvrđeno je, naravno u laboratorijskim uslovima, da katehin usporava njegovo delovanje i širenje, ali ga ne ubija.

Istraživanja se nastavljaju!!

Osvežavajuće delovanje – nezamenjivo!

Dobri poznavaoci zelenog čaja kažu da nijedan napitak a još manje njihova mešavina, ne može tako dobro osvežiti telo kao što to može jaki zeleni čaj. Sadržaj kofeina je po pravilu veći nego u kafi, a kad se kombinuje sa katehinom, učinak je nezamenjiv!

Miris tog napitka nežne zelene boje i kiselkastog ukusa podstiče pozitivne misli, krepi celo telo, umiruje, opušta i procišćava organizam.

Nesumnjivo da takav napitak otklanja pospanost i prisiljava čoveka na aktivnost te podiže nivo raspoloženja. Pitanje doziranja čaja je isto kao kod kafe; svako ima drugačiji “aršin” ali je isto tako sigurno da ne valja preterivati. Opšte prihvatljiv princip je 2-3 šoljice dnevno, premda ima delova sveta gde se koristi i dvostruka doza. Samo posebno osetljive osobe mogu imati nesanice ako zeleni čaj piju naveče odnosno u jako koncentrisanom obliku.

Osvežavajuće delovanje zelenog čaja prosečno je duže od onoga na koji smo navikli kod kafe, što se takođe pripisuje kombinovanom delovanju aktivnih supstanci. Iz toga se može naslutiti da je za neke profesije (piloti, vozači) bolje koristiti čaj nego kafu. Ova činjenica se svakako već i komercijalno koristi; umesto da se pije topli čaj za osveženje, uzimaju se tablete zelenog čaja!

I tako eto; od “čarobne” formulacije do otkrića stvarnog lekovitog delovanja, prošli su vekovi.
Svako ko podcenjuje delovanje čajeva, a posebno zelenog – vara se!