You are here

U čemu je smisao treninga?

Svi smo na neki način svesni da „treba vežbati“. Čak i oni koji nikad nisu vežbali – i možda nikad i neće – veruju da bi za fizičku aktivnost „trebalo naći vremena“. „Treba“ pomoći sebi da bi se očuvali zdravlje, vitalnost, snaga, pokretljivost ili, ako ništa drugo – ono barem „dobar izgled“.

Ali, ostavljajući sve to po strani – a posebno težnje ka pukom dobrom izgledu – u čemu je istinski, najdublji smisao treninga? Šta je konačni potencijal koji je moguće izvući iz vežbanja? Šta iz treninga je moguće ugraditi u sam život i tako učiniti egzistenciju primetno smislenijom i u pravom smislu reči stvarnijom?

Ono što sam ja naučio tokom dugogodišnjeg treninga, a pogotovo otisnuvši se na put ovladavanja veštinom vežbanja bez spoljašnjeg opterećenja, je da je svako od nas sposoban za mnogo više od onoga što trenutno misli da je moguće.

Kod ozbiljnog, žestokog treninga stvar zaista nije u iznosima opterećenja i obaranju sopstvenih rekorda – ključ leži u procesu ličnog nastojanja da se ti ciljevi dostignu. Reč je o nadvladavanju sebe – osvajanju i ovladavanju novim stepenom sebe – svaki put kada pristupite vežbanju.

Radi se o tebi! 

Radi se o vama nasuprot sebi. I neprestanom vraćanju na taj proces.

Trening pruža nedvosmislen, jednoznačan odgovor na pitanje jeste li dovoljno čvrsti da nadvladate strah i oklevanje i izvedete još jedno ponavljanje, izdržite još nekoliko sekundi, izborite se sa nešto drastičnijim uglom pokreta – i pritom uložite sve čime raspolažete.

Ako ste spremni da se izložite – izlažete – takvoj vrsti rizika, uveravam vas: velike stvari su zaista MOGUĆE.

Inisistiranje na pomeranju sopstvenih samonametnutih mentalnih ograničenja u treningu može da se prenese u aktivnosti i nastojanja svakodnevnog života.

Veća mentalna čvrstina omogućava da se stvari oko sebe sagledavaju u drugačijem svetlu.

Izazovi i ograničenja sa kojima se svakodnevno suočavamo postaju jednostavniji i ne čine se tako velikim i nepremostivim.

Otkrićete da, kako na treninzima sve više izazivate sebe, ostatak života postaje lakši. Postaće vam jasno da prepreke koje su vas nekada primoravale da zastanete – na nekoliko dana, pa čak i meseci – mogu biti nadvladane ako samo nastavite da istrajavate. Da one nisu – ma koliko bile teške – zaista složene i komplikovane. Prepoznavaćete stvaran nivo njihove slojevitosti.

To je ključ za sam život

Preduzimanje značajne akcije čak i onda kada postoje sumnja i strah.

Ako tako pristupate stvarima, daleko ćete odmaći na svom putu.

Koristite trening kako biste kovali u istinski čeličnu volju koju ćete koristiti u svemu u životu. Njeno ograničavanje isključivo na trening je ogromno traćenje enormnih mogućnosti – negacija osnovnog smisla vežbanja. Samouverenost, mentalna čvrstina, istrajnost, moćan i nesalomiv um – sve to se MOŽE postići fizičkim treningom i koristiti za dostizanje ličnog bogatstva i veličine.

Rimski pesnik Vergilije je zapisao: „Smrt mi golica uho. ’Živi’, kaže ona, ’jer ja dolazim’“.

Osluškujte. ŽIVITE!