You are here

Pet najbitnijih vežbi za snagu

image

U današnje vreme, gde dominiraju razne sprave i sijaset trenažnih metoda, kao da se polako zaboravljaju i zapostavljaju osnovne vežbe za snagu.Veliki broj ljudi pokušava na što brže načine dovede svoju formu u željeni okvir,ali ne posvećuje dovoljno pažnje vežbama koje predstavljaju samu srž fizičkog napretka. Među profesionalnim sportistima, pogotovo borcima u mma i sličnim borilačkim sistemima, ove vežbe zauzimaju primaran prostor u svakom redovnom treningu snage i izdržljivosti. Da bi došli do određenog nivoa snage, a kasnije ga i povećali, postoji pet nezobilaznh vežbi koje se moraju upražnjavati.

Da krenemo redom:

- Zgibovi su odlična vežba i sjajan pokazatelj snage gornjeg dela. Ovu vežbu nikada ne bi vebe_snagetrebalo da preskačemo jer aktivira mnogo veći broj mišićnih vlakana od vežbi na spravama. Ovo je tipična bodyweight vežba, a poznato je da vežbe sa sopstvenom težinom podstiču hormon rasta. Zgibove radimo na različite načine sa različitim hvatovima i time doprinosimo opštem porastu snage našeg tela.

- Sledeća vežba su sprintevi. Ovo je odličan način da ojačate noge, dobijete na eksplozivnosti i ako niste znali, sprintevi imaju i anabolički učinak.Trening sa intervalima visokog inteziteta stimuliše rast mišića. Sprintevi su nezaobilazni deo svakog profesionalnog borca, tako da imate dobar razlog da ih uvrstite u svoj plan treninga.

- Kettbell bučice su odličan rekvizit sa kojima vežbaju ruski sportisti stotinama godina nazad. Sa njima je veoma lako raditi na celom telu i vežbačima omogućuje sasvim novo iskustvo u podizanju nivoa snage. Istraživanja pokazuju da vežbe sa kettbell bučicama povećavaju funkcionalnu snagu snažnije od dizanja tegova. Odličan razlog da ih uvrstite u svoj program.

 

vebe_snage_3

- Sklekovi su takođe svima poznata vežba za dobijanje snage gornjeg dela našeg tela. Izmenama položaja ruku, podizanja nogu na određenu visinu, dodavanjem opterećenja, sklekove možete iskombinovati u toj meri da možete napraviti jedva deset ponavljanja. Odlična vežba za sve koji žele jače ruke, ramena i grudne mišiće. Možete ih raditi bilo gde i bilo kada, a rezultati će se pokazati brže nego što ste mislili.

 

vebe_snage1

- Peta vežba je takozvani nabačaj i redovna je rutina među dizačima tegova. Ovu vežbu imaju svi profesionalni sportisti u svom režimu treninga, a vežba poboljšava snagu, eksplozivnost i središnji deo tela čini mnogo stabilnijim. Ako je niste probali do sada, krenite sa lakšim težinama i oprobajte svoje telo u novom trenažnom izazovu.

Obogatite trening sa ovih pet vežbi i za veoma kratko vreme ćete videti rezultate koji će probiti granicu dosadašnje snage. I naravno, uživajte u svakom treningu!

 

Djakon_Dragan_profile_pic_copy

 

Branka Patić Macan
urednik