You are here

Razlika između powerlifting treninga i body building treninga

Velike težine grade velike mišiće je rečenica koju često čujemo, ali ipak powerlifter-i i bilderi ne izgledaju jednako. Naravno, rekli bi neki, ni ishrana im nije ista. Očigledno da powerlifter-i ne vode računa toliko o ishrani. Imate powerlifter-a koji je veoma mišićav i mogao bi da nastupi i na BB sceni, ako bi malo radili na dijetalnoj ishrani. Powerlifter-i koji se i malo razumeju u ishranu lagano mogu da steknu estetsku figuru.

Uzmimo za primer Ervina Katonu. On se takmiči u strongmanu, nekad se takmičio i u bench press-u, a lagano bi mogao da nastupi kao bodi bilder. Ili recimo Kathi Bela - koji je apsolutni evropski prvak u bench pressu, svetski Prvak u BB-u i državni prvak u strongmanu. Ili recimo Petar Klančir koji je uspešan i u BB-u i u powerlifting-u.

Oni su, međutim, izuzeci.

U ova dva sporta totalno su drugačija sredstva, a i cilj. Ali prvo da pogledamo šta im je zajedničko?

- oba sporta se zasnivaju na treniranju sa tegovima

- u oba sporta se koriste velike težine

- u oba sporta je važna ishrana

Međutim, ako pogledamo malo dublje šta je zajedničko u ova 2 sporta shvatićemo da oni samo površinski liče.

U bodibilding-u je cilj izgradnja što većih mišića (sada zanemarimo dijetu i predtakmičarski period). U powerlifting-u je cilj izgradnja što jačih mišića, gde obim mišića i izgled nije toliko bitan.

Ako je reč o takmičarskom sportu onda morate imati ciljeve. Uzmimo na primer da ako se powerlifter bavi i svojim izgledom onda on gubi dragocenu energiju naspram onog powerlifter-a koji se bavi samo powerliftingom. To, nažalost, mnogi ljudi ne shvataju. Ni gore navedeni primeri (Ervin, Kathi Bela, Klančir) ne funkcionišu tako da se oni jedan dan takmiče u BB-u, a drugi dan u powerlifting-u ili u Ervinovom slučaju u strongmanu. Oni se za to pripremaju u posebnim ciklusima - periodima.

Ovo je samo vrh ledenog brega! I u praksi ima velike razlike između ova dva sporta.

Između snage mišića i obima mišića samo naizgled ima sličnosti. Ta dva faktora se razvijaju iz sasvim drugačijih razloga. Snaga mišića zavisi od puno raznih faktora kao što su koordinacija mišićnih vlakana, energetski procesi unutar mišićnih ćelija itd....Da nešto rasčistimo -s naga ne zavisi od veličine mišića.

Uprkos svemu tome veličina mišića zavisi od toga koliko mišićnih ćelija se nalazi u datom mišiću i ni od čega drugog. Dok prvi faktor zavisi od genetike, dotle obim mišića može svako da povećava sa adekvatnom ishranom i treningom.

I iz ovoga se vidi koliko se razlikuju ova dva sporta. Tako može da se desi da manje mišićav čovek pobedi onog mišićavijeg. Kao prvo zbog toga što se on drži svojih ciljeva, zna pravilnu tehniku dizanja, ima rutine, kao i činjenica da su njegovi mišići, zglobovi i ligamenti navikli na ovu vrstu treninga.

Dok se na BB takmičenju takmičar mora da pokaže što veće i skladnije mišiće dotle powerlifter-u je cilj da u jednoj od vežbi izvede tri uspela pokušaja u tri discipline: čučanj, bench press i mrtvo dizanje iliti samo bench press za one koji se bave samo bench-om.

Ima razlike i u trening tehnikama. Cilj powerlifter-a je da savlada što veću težinu. Dok jedan BB-er zato radi bench da bi razvio mišiće grudi dotle cilj powerlifter- a je da podigne što veću težinu u bench-u. Dok se BB-er koncentriše samo na grudne mišiće i za druge mišiće radi druge dodatne - izolacione vežbe da bi povećao svoje mišiće, dotle powerlifter-a ne zanima veličina grudnih mišića. On će na bench-u koristiti sve moguće mišiće da bi podigao što veći teg.Kod njega nije važno da li će tu težinu dići isključivo sa grudnim mišićima,dok BB-er radi benč da bi povećao mišiće grudi. Naravno, i powerlifter-i rade dodatne vežbe za ruke, leđa, ramena, noge, ali oni to ne rade da bi povećali obime mišića, nego zato da budu što jači. I sama tehnika benča se razlikuje:dok se BB-er trudi da što više napumpa grudi i da ostale mišiće ne optereti,dotle benčer zaustavlja teg leđima(lopaticama)i gura teg rukama,ramenima i ponajmanje grudima.Zato se koriste benčeri tzv. mostom dok rade benč,da putanja tega bude što manja i da što više mišića učestvuje u benču.BB-er koristi i negativnu fazu pokreta (spuštanje tega) dotle powerlift-er gleda da što brže spusti teg a da što manje snage izgubi.

Kada bih morao sumirati gore navedene primere u jednoj rečenici rekao bih da je najveća razlika između ova dva sporta ta da u powerlifting-u se trudimo da što više mišića uključimo u proces dizanja tega, dok u BB-u je to totalno drugačije: tu je cilj odraditi svaki mišić posebno. Zato i često čujem komentare :neće da mi rastu grudi, a radi powerlifter-ski bench....

Nadam se da sam uspeo da vam objasnim razliku između ova dva naizgled slična sporta.

Miki_profile_pic_nova