You are here

Spremite se za skijanje i pre zime

Skijanje je za većinu ljudi sport kojim se bavimo samo nekoliko dana godišnje. Bez obzira na to bilo bi dobro da se za skijanje malo bolje spremimo i sprečimo nastajanje povreda.

 

Verovatno vam se već dogodilo da su vas po oduševljenom vijuganju po snegu sledeći dan bolela ledja, možda kolena ili ste imali pošteni „muskelfiber“ odnosno bolove u mišićima zbog kojih ste se pomerali kao roboti. Skijanje je naporan sport i kada mu pristupimo fizički nespremni nastupe bolovi ili čak ozbiljnije povrede. Pročitajte koje grupe mišića je posebno dobro ojačati pre nego što počne sezona skijanja. Vežbajte redovno bar šest nedelja pre nego što se prvi put spustite po beloj strmini.

Prednji i zadnji butni mišići

Kvadriceps je mišić koji je u mnogim sportovima veoma opterećen tako da ni skijanje nije izuzetak. Kvadricepsom održavamo položaj na skijama a istovremeno jaki butni mišići pomažu kolenima prilikom skijanja. Vežbama moramo ojačati i prednje i zadnje butne mišiće koji su zbog položaja tela i kretanja na dole duže vremena u zkrčenom položaju. Dobre rezultate možete postići sa čučnjevima, iskoracima, hodanjem i trčanjem po uzbrdici, skakanjem, kratkim sprintovima, dizanjem tegova itd.

Unutrašnji i spoljašnji butni mišići

Unutrašnji butni mišići imaju ključnu ulogu kod održavanja skija u pravom položaju, a spoljašnji butni mišići utiču na stabilizaciju i pravac tela u skijaškim zaokretima. Vežbama sa elastikom ili loptom koju stiskate izmedju nogu, dizanjem nogu u stranu i opterećivanjem sa vlastitom težinom ili dodatnim tegovima, sa vežbama na spravama u fitnesu koje omogućavaju pomeranje u stranu ojačaćete spoljašnje i unutrašnje butne mišiće.

Donji deo nogu

Donji deo nogu posebno listovi imaju značajnu ulogu u skijanju. Kad su nam kolena savijena listovi nam pomažu da održavamo uspravan položaj odnosno sprečavaju da se prevrnemo napred. Za održavanje i povećanje snage listova možemo koristiti vijaču, raditi skokove iz čučnja, dizati se na prste, trčati, voziti bicikli i raditi druge aerobne vežbe.

Snažan trup

Snažni trbušni i ledjni mišići su potrebni za sve sportove, ali im na žalost posvećujemo premalo pažnje dok se ne pojave problemi. Da vas na skijanju ne bi bolela ledja pripremite se vežbama koje bez problema možete raditi i u kući. Različite redovne vežbe za trbušne i ledjne mišiće prilikom kojih upotrebljavate vlastitu težinu vam mogu veoma pomoći da ojačate trup.

Skijanjem aktiviramo celo telo

Možda vam se na prvi pogled čini da ruke prilikom skijanja nisu tako značajne, ali za upotrebu skijaških štapova i održavanje ravnoteže su potrebne snažne ruke zato se pobrinite za vežbe kojima ćete ojačati ruke. Povremeno se pojavljuju specifični bolovi kao što je bol u predelu mišića stopala koji su opterećeni i ujedno stešnjeni u skijaškim cipelama. Da bi to sprečili češće hodajte po prstima i tako ojačajte mišiće stopala. Ako vam se prilikom skijanja pojave različiti specifični problemi posavetujte se sa stručnjakom, možda je problem u neadekvatnoj opremi, skijaškoj tehnici ili će te morati pravovremeno da ojačate još neku mišićnu strukturu.. Skijanje samo po sebi zahteva dobru telesnu spremnost zato ne očekujte da ćete lošu telesnu spremnost poboljšati sa skijanjem.

 

 

 

 

Galerija: 
Marko Vukićević
Alpsko skijanje