You are here

Visceralno masno tkivno

image

Postoje dve vrste masnog tkiva: potkožno i visceralno. Za potkožno masno tkivo svi znaju.To je ono salo protiv koga se borimo vežbama i dijetom. Potkožno masno tkivo se lako vidi i meri se na više načina, a najpreciznije kaliperom (merenjem nabora kože). Smanjenje telesne masti, potkožnog masnog tkiva, je svakako važno i za naš izgled i za naše zdravlje. Ipak visceralno masno tkivo je mnogo opasnije po naše zdravlje i direktna je posledica neativnosti i loše dijete.

Visceralno masno tkivo se nalazi oko unutrašnjih organa u trbuhu, a u nekim slučajevima može čak i da zahvati jetru, čak i srce. Ono je povezano sa opasnim bolestima kao što su visok krvni pritisak, šećerna bolest, infarkti srca i mozga, pa čak i tumorima debelog creva i dojke kod žena.

Ovo masno tkivo se povezuje sa „jabukastom“ građom. Za razliku od žena koje su pretežno „kruškaste“ (salce oko butina i guze), muškarci svoje salo gomilaju oko sredine, oko trbuha.

Ovu vrstu masnog tkiva ne možete tako lako izmeriti. Samo posebnim metodama kao što je magnetna rezonanca, kojom se stiče uvid u stanje unutrašnosti organizma možete se ustanoviti postojanje visceralnog masnog tkiva. Osoba može izgledati mršava spolja, ali da je iznutra izuzetno masna. Ako se neko hrani nezdravo, jede dosta masne i slatke hrane, a ne vežba uopšte može biti siguran da se domaćin visceralnog sala. Sa druge strane japanski sumo rvači bez obzira što dnevno unose i preko 5000kcal i izgledaju gojazno po svim standardima, nemaju praktično ni traga ovog unutrašnjeg sala, a nivo masti i šećera u krvi im je potpuno uredan.

Ipak, da budemo potpuno jasni – i gojazni ljudi imaju visceralno salo ako su gojazni usled katastrofalne dijete i nekretanja.visc_fat_2

Visceralno masno tkivo se smatra organom, endokrinom žlezdom. Naime, ovo tkivo je veoma aktivno i luči hormone i faktore zapaljenja i prepostavlja se da na ovaj način uiču na imunitet, stanje krvnih sudova, homonski (dis)balans itd. Materije koje se izlučuju su između ostalog i slobodne masne kiseline koje se dalje u jetri vezuju sa proteine i tako nastaje zloglasni LDL holesterol.

Visceralno salo, poznatiji kao pivski stomak, ne mora doći sa godinama. Ako ostanete aktivni jedete ispravno, on se nikada neće ni pojaviti.

Ispitivanja ukazuju na moguću genetsku osnovu ovog masnog tkiva. Znači ako vam je neko u porodici imao visok krvni pritisak ili infart usled loše hrane i nevežbanja, možete biti sigurni da ste i vi kandidat za sličnu sudbinu. Ipak, nemojte kriviti genetiku za sve – ako ste na bureku danju, a na pivu noću, sa ili bez genetike, salce se već gomila oko unutrašnjih organa u vašem stomaku.

Konačno, šta učini da se spreči nastanak ovog sala ili da se ono potroši ili smanji?

visc_fat_3Ako ste redovan posetilac Pansportovog sajta onda ste verovatno na dobrom putu: ispravna ishrana i redovni treninzi je sve što treba da uradite da bi ste se oslobodili ovog tihog ubice. Naravno nikakave instant dijete neće dovesti do poboljšanja stanja. Intenzitet čak i nije toliko važan – istraživanja pokazuju da je dovoljna čak i samo brza šetnja 30 minuta dnevno. Takođe, dobra vest je da će ovo salo vrlo brzo reagovati na pozitivne promene u ponašanju i nestajati čak i pre nego što primetite promene spolja, u potkožnom tkivu.

 

Daniela_potpis_fotografija