You are here

Zeleni čaj sagoreva masti

Istraživači iz Tokija i Ženeve su upravo došli do epohalnog otkrića - zeleni čaj, ritualno piće u Japanu sadrži jedinstveni antioksidant koji je moćno sredstvo za mršavljenje.

Internet je prepun ispovesti osoba koje su izgubile u težini tek kad su aktuelnoj dijeti dodale zeleni čaj, tri puta dnevno. No, važnije od ispovesti su međunarodna istraživanja koja podržavaju mogućnost da zeleni čaj efikasno smanjuje težinu. Ta istraživanja pokazuju da zeleni čaj „gađa” salo na stomaku zbog kojeg su gojazni ljudi i najnesrećniji. U studiji, koju objavljuje „Američki žurnal za kliničku ishranu” (AJCN), naučnici iz tokijske korporacije „Kao” iznose podatak da su učesnici koji su 12 nedelja svakodnevno pili čaj obogaćen sa 690 mg jakih biljnih antioksidanta, zelenih katekina, izgubili 450% više stomačnog sala od onih koji su pijuckali napitak od placeba – iako su unosili isti broj kalorija. To nije bilo samo površinsko salo: smanjenje je zabeleženo i u dubljim, upornijim slojevima koji oblažu organe ispod mišića, ističe vođa istraživačkog tima Tomonori Nagao.

Šta katekine čini tako ubitačnim po stomačno salo? Ispostavilo se da se masne naslage na ovom delu tela teško skidaju zato što oslobađaju sastojke koji ne dozvoljavaju da ih organizam sagori i pretvori u energiju. Ukratko, stomačno salo čuva neka vrsta armije. Katekini su moćni zato što uporedo onesposobljavaju tu vojsku i aktiviraju mitohondriju, međućelijske sklopove koji hranu pretvaraju u gorivo. Katekini, dakle, efikasno i trenutno od stomačnog sala prave korisnu energiju.
Ima još dobrih vesti: zeleni čaj ne sagoreva samo salo na struku i stomaku. Profesor Nagao iznosi podatak da su ljudi, koji su pili čaj obogaćen katekinima, gubili gotovo tri puta više masnih naslaga od članova grupe koji su bili samo na dijeti. On ukazuje i na sposobnost napitka da poveća termogenezu, to jest tempo kojim telo sagoreva nutrijente kako bi proizvodilo toplotu.

Do sličnog otkrića došli su i naučnici Univerziteta u Ženevi koji u listu „AJCN” objavljuju podatak da epigallocatechin gallate (EGCG), najzastupljeniji katekin u zelenom čaju, pojačava dnevnu termogenezu organizma do 43%.
Konkretnije, oni koji su uz tri dnevna obroka uzimali i 90 mg katekina EGCG (odgovara količini od jedne šolje proceđenog čaja), plus 50 mg kofeina (prirodni sastojak zelenog čaja), sagorevali su 10 procenata više uskladištene masti.
EGCG i kofein zajedničkim snagama povećavaju proizvodnju i aktivnost norepinefrina,  metabolizam masti – kaže dr Džefri Blumberg, direktor Laboratorija za ispitivanje antioksidanta na „Tafts” univerzitetu u Bostonu. – Ukoliko vam je nivo norepinefrina veći, utoliko vam metabolizam brže radi.

Na osnovu ovih i drugih studija, ispostavilo se da tri do pet šolja zelenog čaja, uz bilo koji programu ishrane, uzrokuje mršavljenje.

A ako niste baš ludi za zelenim čajem, probajte ga kao osvežavajuće letnje piće: dejstvo je isto. Sipati u bokal 4 šolje zelenog čaja, 1 šolju svežeg limunovog soka i četvrt šolje meda. Dodati led i ukrasiti kriškama limuna.

Ili: izmešati u „blenderu” 1 šolju hladnog zelenog čaja sa nektarom od manga (ili drugog egzotičnog voća) i sokom od ananasa. Dodati led. U oba slučaja, dobijate 4 čaše napitka da se rashladite i – doterate liniju.