
Agrumi su poznati po tome što imaju visok sadržaj vitamina C, pa će posezanje za pomorandžom, grejpfrutom, guavom ili nečim sličnim nesumnjivo imati određene prednosti i benefite za zdravlje. Jedna vrsta takvog agruma je i mandarina. Mandarine su manje, bogatije vodom i imaju manje kiseline i šećera od pomorandže. U poređenju sa drugim vrstama voća, mandarine imaju relativno nizak sadržaj ugljenih hidrata. Mandarine su veoma ukusno voće, trenutno u sezoni i vrlo je preporučljiva česta konzumacija istih, u vreme prehlada i gripe. Prednosti ovog odličnog agruma su višestruki, ali evo nekih od njih koji će vam sa sigurnošću pomoći.
Mandarine imaju visok sadržaj vitamina C, koji pomaže u jačanju našeg imuniteta. Bela krvna zrnca, ključna komponenta našeg imunog sistema koja brani naše telo od stranih napadača poput virusa i bakterija, proizvode se efikasnije u našim telima kao rezultat vitamina C. Pored toga, vitamin C je moćan antioksidans koji štiti naš imuni sistem od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Prema istraživanjima, redovno jedenje mandarina može pomoći u prevenciji brojnih uobičajenih bolesti, uključujući grip, virusnu groznicu, kašalj i prehladu. Mandarine su takođe odličan doručak. Ako nemate praksu da doručkujete voće, sada je prava prilika za to. Imaćete konkretne doze vitamina C u sebi kao i dodatnu energiju za trening ili posao. Bitna stavka koju takođe treba da imate na umu je da se agrumi međusobno ne kombinuju, tako da mandarine jedete same.
Mandarine imaju visok sadržaj folata, koji je vrsta vitamina B. Folat pomaže u proizvodnji kritičnih genetskih elemenata u ljudskom telu, kao što su RNK i DNK. Takođe pomaže u pravilnom funkcionisanju crvenih krvnih zrnaca i gvožđa u telu. Folat je takođe dobar za naše zdravlje jer pomaže u sintezi crvenih krvnih zrnaca u telu.
S obzirom da dosta ljudi ima problema sa viškom kilograma, mandarine vam i ovde mogu biti od koristi. Na koji način ? Mandarine vam mogu pomoći da izgubite težinu povećanjem unosa vlakana. Mandarine i drugo citrusno voće uključuju nerastvorljiva vlakna koja ne fermentiraju u crevima, kao što je celuloza. Ova vlakna poboljšavaju osećaj sitosti usporavajući prolazak hrane kroz vaš digestivni trakt. Ovo, zauzvrat, pomaže u kontroli apetita, što može pomoći u gubitku težine.
Nauka je dosta radila i došla do zaključka da mandarina sadrži depurativ, eterično ulje koje se nalazi u mandarinama, i ima svojstva pročišćavanja i detoksikacije koja pomažu u uklanjanju nečistoća iz krvi i viška mokraćne kiseline iz tela. Pored toga, esencijalno ulje sadrži tonik, antispazmodik, stomačni i digestivni sastojak koji, kada se kombinuje ili koristi sam, ima blagotvorne koristi za telo. Kroz sistem za izlučivanje, ulje pomaže telu da se oslobodi viška mokraćne kiseline, nečistoća, dodatne soli i vode.
Kamen u bubregu je takođe problem koji muči određeni broj ljudi. Mnogo voća i povrća, posebno citrusa, može povećati nivo citrata u urinu, smanjujući rizik od kamena u bubregu. Jedna vrsta kamena u bubregu je uzrokovana niskim nivoom citrata u urinu. Pijenje sokova od citrusa i jedenje ovog voća može ponuditi prirodnu alternativu suplementima kalijum citrata. Jedite mandarine i iskoristite sve blagodeti ovog fantastičnog voća.
Vreme je za mandarine. Prijatno !


