Badem je vrlo bogat masnocama, ali je od velike koristi za srce. Bademi nadmašuju ostale koštunjave plodove jer su bogati monozasicenim masnim kiselinama koje obaraju holesterol i tako pružaju zaštitu od srcanih oboljenja.
Takođe, bademi su bogati vitaminom E, još jednim zaštitnikom srca.
Dobar su izvor kalcijuma. Samo 30 g badema obezbeduje 10 odsto dnevne doze ovog minerala. Monozasicene masne kiseline održavaju holesterol pod kontrolom, vitamin E pomaže u sprecavanju akumuliranje plaka u arterijama. Kalcijum doprinosi izgradnji cvrstih kostiju, regulisanju rada srca i normalizaciji krvnog pritiska.
Bademi su bogat izvor antioksidanasa, vitamina E, magnezijuma, kalcijuma, biljnih vlakana i proteina. Ranije se smatralo da sadrži isuviše masnoca da bi bio zdrava grickalica, a sada se zna da 90 odsto ove namirnice cine nezasicene masnoce i da je veoma koristan za dijete i gubljenje viška kilograma.
Badem daje i osecaj sitosti. Nezasicene masnoce smanjuju nivo lošeg holesterola, a da biste to postigli, dovoljno je da pojedete dva badema dnevno. Ista kolicina ovih grickalica pomoci ce vam da snizite povišen krvni pritisak. Badem je bogat i mineralima, posebno važnim za zdravlje kostiju - kalcijumom, magnezijumom, manganom i fosforom i zato je veoma dobar za prevenciju osteoporoze
U sto grama badema ima 578 kcal, odnosno 2.418 kj. Od minerala najviše je kalijuma, 728 miligrama, fosfora ima 474 miligrama, magnezijuma 275 i kalcijuma 248 miligrama. Među ostalim elementima najzastupljenije je gvožđe, kojeg ima 4,3 miligrama, cink (3,36), mangan (2,535), bakar (1,11) i natrijum (miligram). Selena ima 4,4 mikrograma. Vitamina B3, neophodnog za pretvaranje hrane u energiju, koji pomaže i nervni sistem, ima 3,925 miligrama, a vitamina E, čuvenog antioksidansa, 26,179 miligrama.

