
Poremećaj prejedanja je stanje u kojem osoba više puta jede znatno više hrane tokom određenog vremenskog perioda bez pražnjenja. Može izazvati velike zdravstvene rizike za pojedinca koji mogu biti i fizički i psihički.
· Dijabetes
Redovno prejedanje može povećati težinu pacijenta i doprineti riziku od dijabetesa tipa 2. To je bolest u kojoj telo ne može efikasno da reaguje na iznenadno povećanje šećera u krvi. Stanje se ne razvija preko noći, ali može napredovati tokom određenog vremenskog perioda. Uz redovno prejedanje, telo na kraju neće proizvoditi dovoljno insulina da reaguje na povećanje šećera u krvi, izazvano naglim visokim porastom kalorija. Ovo može učiniti da se osoba koja prejeda oseća još gladnije i da jede još više hrane. Treba vreme da insulin u telu dostigne određeni nivo kao odgovor. Kada se to dogodi, to takođe može izazvati osećaj gladi. Namirnice koje se jedu tokom prejedanja, a koje lako mogu doprineti razvoju dijabetesa, su one koje su bogate ugljenim hidratima kao što su krompir, slatkiši, beli hleb, testenine...
· Osteoartritis
Osteoartritis je stanje koje uzrokuje ukočenost zglobova i bol. Ljudi sa poremećajem prejedanja mogu biti izloženi riziku zbog dodatnog pritiska koji velika telesna težina vrši na zglobove. Stanje se može poboljšati za pacijenta ako pronađu zdrav način da smanje svoju težinu. Ozbiljnost stanja može varirati među ljudima.
· Visok krvni pritisak
Ovaj poremećaj može biti faktor koji doprinosi visokom krvnom pritisku. Stalno visok krvni pritisak tokom određenog vremenskog perioda može dovesti do većeg rizika od moždanog ili srčanog udara opasnog po život. Obično očitavanje sistolnog krvnog pritiska iznad 140 mmHg i dijastolnog pritiska iznad 90 mmHg može biti opasno, kao i porast samo jednog od njih. Oko 12,8% svih smrtnih slučajeva u svetu svake godine može biti posledica visokog krvnog pritiska.
· Visok holesterol
Usled čestog prejedanja često se i poveća nivo holesterola u krvi. Holesterol je vrsta masti u telu koja mu pomaže da pravilno funkcioniše. Međutim, ako ga ima previše, to može doprineti moždanom udaru, aterosklerozi (zadebljanje zida arterije) i srčanim udarima. Hrana koja može povećati holesterol obično ima visok nivo zasićenih masti (kao što su puter, punomasni sir, slane grickalice).
· Karcinom
Poremećaj prejedanja takođe može podstaći razvoj raka kod nekih ljudi. Povećanje nivoa šećera i ugljenih hidrata povezano je sa povećanjem težih oblika raka dojke (onih bez receptora za estrogen ili progesteron) u nekim populacijama.
· Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)
Prekomerno jedenje može izazvati ili pogoršati gastroezofagealnu refluksnu bolest, stanje u kome se kiseli ili ne-kiseli sadržaj želuca vraća nazad u jednjak. Može izazvati bolove u grudima, opekotine srca, upalu grla, teškoće pri gutanju, što su samo neke od posledica. Nekontrolisano i nelečeno, ovo stanje takođe može dovesti do nekih predkanceroznih stanja.
· Depresija
Mentalno zdravlje osobe takođe može dodatno da pati od prejedanja. Njihove navike u ishrani mogu učiniti da se osećaju loše u vezi sa sobom. Oni takođe mogu doživeti društvenu izolaciju i živeti ograničenim načinom života. Drugi potencijalni psihološki efekti uključuju zaista loše epizode anksioznosti, teške depresivne epizode, kao i one sa samopovređivanjem.
Izvor: https://www.news-medical.net/health/Health-Risks-of-Binge-Eating-Disorder.aspx

