You are here

GROŽĐE – ČUVAR ZDRAVLJA

Grožđe je voće u vidu malih, ovalnih plodova koji rastu u grozdovima na vinovoj lozi. U zavisnosti od sorte grožđa, može se jesti sveže, sušiti (suvo grožđe), ili koristiti za pravljenje vina, džema, soka ili sirćeta.

 

U sezoni treba konzumirati ove slatke bobice, znajući da su plodovi bogati vitaminima, mineralima, antioksidansima i polifenolima, Zato, iskoristite sve prednosti grožđa i konzumirajte ga svakog dana u sezoni.

 

Ovaj eliksir zdravlja je cenjen vekovima. U staroj Grčkoj se smatralo „hranom bogova”, ne  samo zbog specifičnog ukusa, već i zbog nutritijenata koje sadrži, a koji blagotvorno utiču na zdravlje.

U sezoni treba konzumirati ove slatke bobice, znajući da su plodovi bogati vitaminima, mineralima, antioksidansima i polifenolima, Zato, iskoristite sve prednosti grožđa i konzumirajte ga svakog dana u sezoni.

Grožđe ima brojne zdravstvene prednosti, zbog visokog sadržaja hranljivih materija i antioksidanata. Grožđe sadrži veliki procenat vode, što je korisno jer hidrira organizam.

Ovo moćno voće bogat je izvor bakra i vitamina K. Bakar je esencijalni mineral uključen u proizvodnju energije, dok je vitamin K od vitalnog značaja za zgrušavanje krvi i zdrave kosti.

Takođe obezbeđuje znatne količine vitamina B, kao što su B1, B2 i B6. I B1 i B2 su potrebni za rast i razvoj, dok je B6 uglavnom potreban za metabolizam proteina. Grožđe je bogato vitaminom C što je neophodno za jačanje zdravlja srca.

U sastav ovog voća ulaze i flavonoidi (katehini, epikatehini, kvercetin, resveratrol), saponini, kalcijum, gvožđe. Polifenoli iz grožđa deluju kao snažni antioksidansi i štite telo od prevremenog starenja i mnogih bolesti.

U semenkama grožđa se nalaze supstance koje utiču na smanjenje holesterola.

 

Brojne studije su otkrile da grožđe ima blagotvorne efekte na zdravlje.

Poboljšanje imuniteta

Grožđe je prepuno vitamina C, moćnog antioksidansa koji igra ključnu ulogu u zdravlju imunog sistema, razvoju vezivnog tkiva i zarastanju rana. Grožđe takođe povoljno utiče na crevne bakterije što dodatno jača imunološki sistem.                        

Poboljšanje zdravlja kostiju

Grožđe je odličan izvor vitamina K, koji pomaže u zgrušavanju krvi i održavanju zdravih kostiju.

Zaštita od oksidativnog stresa

Grožđe je bogato antioksidansima, koji pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, a na taj način štiti od razvoja raka, srčanih oboljenja i Alchajmerove bolesti.

Poboljšanje funkcije bubrega

Grožđe je bogato kalijumom, koji je važan za funkciju bubrega. Inače je kalijum mineral koji ljudi uglavnom ne dobijaju dovoljno.

Snižavanje krvnog pritiska i poboljšanje zdravlja srca

Ekstrakt semenki grožđa može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola, ukupnog holesterola, triglicerida i inflamatornog markera C-reaktivnog proteina.  Inače je dobro poznat učinak vina na prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšanje moždanih funkcija

Značajna supstanca prisutna u grožđu je resveratrol koji deluje kao antioksidant. Veće količine resveratrola se nalaze u tamnim sortama grožđa. Ima povoljne efekte na učenje, pamćenje i raspoloženje.

 

Imajući u vidu sve benefite grožđa (hranljivu, dijetetsku i lekovitu vrednost), treba ga svakako uvrstiti u svoj jelovnik. Mnogo je razloga da svakog dana pojedete bar jedan grozd.

 

 

LITERATURA

Akaberi M, et al. (2016). Grapes (Vitasvinifera) as a potential candidate for the therapy of metabolic syndrome. DOI:

 

Sabra A et al. Grape Bioactive Molecules, and the Potential Health Benefits in Reducing the Risk of Heart Diseases. Food Chemistry: X. October 2021.

Galerija: 
Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu