You are here

Roditelji i suplementi

Period života u kojem nas prate roditelji, „detinjstvo, dečaštvo, mladost“ često je pravi izazov u pogledu vaspitanja, kao i smernica „za budućnost“. Mlad čovek u vreme adolescencije često traži sebe na razne načine, otkriva sebe, kao i svoje telo. Taj burni period sazrevanja i uvoda u odrastanje odražava se i kroz želju da se unapredi fizički izgled pa se kreće sa teretanom ili pak raznim vidovima sportskih aktivnosti koje imaju isti cilj.

Mlad čovek se često bez dovoljno informacija ili površnom „pretragom“ odlučuje da promeni svoj izgled. Često se prate vršnjaci i tzv.“ bro science“ gde ima malo realnih činjenica i dosta nagađanja, bilo da se radi o nekom trenažnom programu ili pak odabiru suplemenata. Sve se posmatra sa „dozom magije“, magija treninga, magični suplementi i posledično magični učinak. Slepo se veruje marketinškim trikovima nekih proizvođača suplemenata ili se pak vrlo lako može krenuti stranputicom zloupotrebe nedozvoljenih sredstava.

Obaveza roditelja je svakako da brine o svom detetu, ali nekada preterana briga može stvoriti još veće probleme. Srž problematike leži u lošoj informisanosti obe strane i roditelja i dece. Mlad čovek pre nego i krene u teretanu može naići na kritike roditelja koje se tiču toga da ne žele da njihovo dete izgleda „kao profi bilder“ („izedegeniriše se“, termin koji je moja majka koristila svojevremeno), zatim tu su opaske da će to zaustaviti rast, uništiti kosti i zglobove, „oslabiti srce“. Na žalost napredak „ u teretani“ se meri mesecima, godinama i decenijama provedim u disciplini stručno vođenog treninga, kao i kvalitetne ishrane uz upotrebu bazične suplementacije. Tako da je „brza degeneracija“ nemoguća, a za profi mišićnu masu je potrebno mnogo, mnogoo više.

Trening sa opterećenjem neće uticati negativno na rast, čak će kompleksne vežbe poput benča, mrtvog vučenja i čučnja doprineti adekvatnom lučenju hormona rasta i testosterona. Povrede koštano-zglobnog sistema i potpornih struktura se moguće, pogotovu ukoliko početnik nije pod stručnim nadzorom. Većina teretana ima dovoljno edukovan trenerski kadar koji će takve kobne greške početnika sprečiti na vreme. Ako je kardiovaskularni sistem zdrav nema bojazni da će stručno vođen trening sa opterećenjem na bilo koji način narušiti zdravlje!

Problemi nastaju kada imamo jogunaste pojednice koji iz neznanja i inata sebe dovode u stanje pretreniranosti i druge krajnosti trenažnog procesa. Dakle, briga roditelja je svakako opravdana, ali prvo bi se trebalo informisati gde šaljete vaše dete na trening, dakle, uslovi rada, stručni kadar, higijena i sl.

Isto tako i dete i roditelj moraju biti svesni ograničenja koja se odnose na zdravstveno stanje, pa bi trebalo obaviti OBAVEZAN sportsko-medicinski pregled pre započinjanja trenažnog programa.

Kada govorimo o suplementima, veliki problem je poistovećivanje istih sa nedozvoljenim sredstvima. Svi suplementi koji se nalaze u ponudi Pansporta su prošli neophodne kontrole nadležnih institucija Republike Srbije, a tu je propratna zakonska regulativa koja je ispunjena pre puštanja u promet. Svaki od proizvoda ima deklaraciju koja sadrži sve neophodne informacije o suplementu – naziv proizvoda, količina, „zdravstvena izjava“ (alergen info, ograničenja upotrebe – stanja, uzrast, uzimanje nekih lekova, pridružene bolesti), informacije o proizvođaču, uvozniku, distributeru, način upotrebe, doziranje i sl.

Na svakoj deklaraciji mora obavezno stajati i naziv kategorija hranljivih sastojaka ili supstanci koje karakterišu proizvod ili opis prirode ovih hranljivih sastojaka ili supstanci (veštački zaslađivači, arome, boje…); količina proizvoda koja se preporučuje za dnevni unos (RDA), upozorenje da se ne sme prekoračiti preporučena dnevna doza (RDA), tj.PREPORUKA PROIZVOĐAČA, AKO NEMA RDA ; napomena da se dijetetski suplementi ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu; napomenu da ove proizvode treba držati van domašaja dece.

Dakle, glavi problem nije u suplementima koji se nalaze u ponudi Pansporta dragi roditelji, problem je u nedovoljnoj informisanosti. Niko ne tvrdi da su suplementi osnovni preduslov uspeha u sportu ili bilo kojoj drugoj aktivnosti vašeg deteta, oni su samo koristan dodatak osnovama – dobro formulisanom planu treninga i sređenoj ishrani! Bez treninga i ishrane, sve je to neisplativa investicija!

Da skrenemo pažnju i na neke druge bitne stvari…

Ne zaboravite da se pre kupovine bilo kog suplementa upoznajte sa njegovom upotrebnom vrednošću –NAMENOM! Procenite da li vam je suplement stvarno potreban? MORATE ZNATI ŠTA SU PRIORITETI (ishrana…trening…pa sve ostalo)!

Zapitajte se kakva su vaša očekivanja od korišćenja nekog suplementa? Budite realni, razmišljajte logično…

Procenite da li je to isplativa i održiva investicija? (da bi neki suplementi ostvarili maksimalan učinak, potrebno je duže uzimanje, kao i pravilno doziranje)

Ne budite povodljivi... (dobra reklama, ne znači uvek i dobar suplement).

Jedan od velikih problema je i nabavka suplemenata "na crno". Kupovinom takvih suplemenata sebe dovodite u rizik, jer nikako ne možete biti sigurni u ispravnost suplementa, tj. bezbednost upotrebe. Da li vaše zdravlje ima cenu?

„Nisam bogat da kupujem jeftine stvari“…DA, jeftine i neproverene…

Ne dozvolite da budete prevareni, uvek se odlučite za kupovinu suplemenata od OVLAŠĆENIH prodavaca i distributera, koji za sve suplemente u svojoj prodaji imaju odgovarajuću deklaraciju i odobrenje nadležnih institucija Republike Srbije za „puštanje u promet“.

Jedno od čestih pitanja, tiče se i pravilnog odabira prioriteta kada su suplementi u pitanju…

Uvek bi trebalo krenuti od mikro ka makronivou…tj. od vitamina i minerala, kao i vode i elektrolita, koji se smatraju optimizatorima svih bitnih procesa u našem telu, do gradivnih „elemenata“ poput esencijalnih amino kiselina, tj. proteina visoke biološke vrednosti, kao i esencijalnih masnih kiselina (omega-3)…

Dragi roditelji, odobravanjem kupovine suplemenata vašem detetu nećete načiniti nikakvo zlo pogotovu ako je aktivni sportista ili ima realnih ambicija da to postane…informišite se dobro pre nego napadnete Pansport. Za sve informacije tu je Pansport forum, kao i „dežurni“ članovi PANSPORT TIMA koji će odgovoriti na sva vaša pitanje i dileme, uvek za vas tu - PANSPORT!

 

Foto:Freepik

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu