You are here

Intolerancija na laktozu

Velik broj ljudi pati zbog nedostatke enzima laktuloze koji je neophodan za varenje mlečnog šećera. Radi se o čitavom spektru tegoba u zavisnosti od toga da li je lučenje nezima samo smanjenjo ili poptuno izostaje. Takođe može biti u pitanju enzim koji je (verovatno genetski) slabije funkcionalan.

 

Ako se laktuloza ne svari ona ostaje u crevima umesto da se ozbrobuje i može da dovede do mučnine, gasova, proliva. Ove tegobe obično nastaju unutar 30-60 minuta od konzumacije mleka.

Naravno izbegavanje mleka je najbolji način da se izbegnu ove neprijatne tegobe ali svi znamo da je mlkeo puno važnih nutrijenata, pre svega kalcijuma i D vitamina. Oba nutrijenta možemo dobiti i iz drugih izvora, te je za osobe koje ne podnose laktozu važno da unose te namirnice. Sojino mleko, zatim mleko od ili sveže bademe i pirinač mogu ako se redovno konzumiraju zadovoljiti podrebe za kalcijumom i D vitaminom. Sad čak postoje i dizajnirane namirnice koje ne sadrže mleko a imaju dodat D vitamin i kalcijum. Osobe intolerantne na latozu mogu obično sasvim dobro da podnesu sir i jogurt – oba veoma važna izvora nutrijeneta.

Ako ipak ne možete da unesete preporučene količine minerala i vitamina a imate pojačane potrebe za istim (sportisti, trudnice, starije žene) svakako se preporučuje suplemenatcija tipa mutlivitamin (take One) i kalcijuma (Coral kalcijum).