You are here

Povećanje fizičkih performansi uz citrulin

Citrulin je aminokiselina koja se proizvodi u jetri i crevima. Telo pretvara L-citrulin u L-arginin, aminokiselinu koja poboljšava protok krvi i pokazuje da pomaže osobama sa srčanim oboljenjima, začepljenim arterijama i erektilnom disfunkcijom. Arginin je takođe koristan za ishranu mozga i održavanje optimalnih vrednosti očnog pritiska.

Može se naći u nekim namirnicama, a najviše u lubenici (ime potiče od citrullus, latinske reči za lubenicu, iz koje je prvi put izolovana). Citrulin pomaže u smanjenju zamora mišića, pa se često nalazi u sportskim napicima koji se koriste za oporavak nakon treninga.

 

Suplementi na bazi citrulina

Suplementi na bazi citrulina najčešće postoje u 2 oblika: L- citrulin, to je čist citrulin, bez dodataka, a drugi oblik je citrulin-malat. Malat je jedinjenje koje je važno za produkciju energije. Malat odnosno malatna kiselina je sastavni deo Krebsovog ciklusa, koji se odvija u ćelijama i tom prilikom se stvara energija u mitohondrijama.

Oba oblika citrulina pokazuju slične efekte, ali je citrulin-malat zastupljeniji.

 

Prednosti upotrebe citrulina

Citrulin ima brojne zdravstvene prednosti:

- Studije su pokazale da citrulin pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska i povećanju nivoa azotnog oksida. Azot oksid izaziva širenje krvnih sudova što snižava krvni pritisak,

- Poboljšava srčanu funkciju - podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema,

- Poboljšava erektilnu disfunkciju zbog povećanja iskorišćenja krvi i kiseonika,

- Poboljšava kogniciju i performanse mozga,

- Poboljšava lučenje insulina,

- Poboljšava koncentraciju hormona rasta,

- Pojačava imunitet - dodatak citrulina povezan je sa sposobnošću da se bori protiv infekcije jačanjem imunološkog sistema,

- Povećava atletske performanse,

- Povećava kapacitet vežbanja i izdržljivosti, te se može trenirati duže i intenzivnije,

- Omogućuje bolji protok krvi - to podrazumeva bolju isporuku kiseonika i hranljivih materija do mišića, što omogućava intenzivnije vežbanje,

- Utiče na povećanje mišićne mase,

- Sprečava umor i povećava ukupnu energiju,

- Pomaže u smanjenju bolova u mišićima nakon fizičke aktivnosti.

 

Sportisti znaju da je za vrhunske performanse neophodna energija. Citrulin je izuzetno koristan suplement kod sportova izdržljivosti, jer omogućava bolje dopremanje kiseonika do mišića, što dovodi do povećanja izdržljivosti. Takođe se povećava izdržljivost i kod treninga sa tegovima, jer omogućava da se izvede veći broj ponavljanja. Istraživanja pokazuju da sportisti koji koriste citrulin u vidu suplementa imaju i do 40% manje problema sa upalama mišića.

 

Zato, omogućite sebi pravilan režim ishrane, podignite trening na viši nivo, a suplemente uključite na osnovu vaših potreba i ciljeva. Napredak je tada zagarantovan.

 

 

 

Galerija: 
Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu