You are here

Suplementacija za jači imunitet

image

 

Kako se odbraniti od prehlade i gripa? Da li vas svake godine „zakači“ virus? Na imunitet utiče dosta faktora, ali ono na šta najviše možemo da utičemo je da treniramo pametno - da kontrolišemo intenzitet i obim treninga, da spavamo dovoljno i da izbegavamo stres (zvuči li vam ovo kao nemoguća misija?!) i naravno da vodimo računa o ishrani - mnogo povrća i voća, prirodnih antioksidanata, hrane bogate vitaminima, mineralima, vlaknima, zdravim mastima.

Međutim, jako je velik broj ljudi koji zbog obaveza ili načina života ne stiže da unese sve potrebne hranljive sastojke, a kada na to dodamo i stres i loš san, hronični umor - pad imuniteta će nas kad tad stići.

Suplementacija Vam može pomoći u jačanju imuniteta. Svakako, želim da istaknem da ne treba da se oslonite samo na nju - ishrana je ipak osnova. U nastavku je nekoliko suplemenata koje mogu da Vam preporučim kada se radi o prirodnom „osnaživanju“ organizma i dopuni svakodnevne ishrane vitaminima i mineralima koji neretko manjkaju u ishrani prosečnog čoveka. Pored toga ,ako ste sportista, poznata je činjenica da je sportistima potreban povećan unos vitamina,minerala i antioksidanata.

Natrol My Favorite Multiple Energizer - multivitamin

Ovaj vitaminsko mineralni kompleks je zaista „my favorite“. Doza vitamina i minerala koja se nalazi u njemu je odlična za svakodnevno uzimanje. Natrol-ov kompleks sadrži 23 vitamina i minerala, a pored toga obogaćen je i biljnim eksktraktima (super novina!) - žen šen, zeleni čaj, gingko biloba. Uzima se samo 1 tableta dnevno, i preporučila bih je svima! - čak i osobama koje nisu posebno fizički aktivne, za opšte zdravlje, jačanje imuniteta i podizanje nivoa energije.

Natrol Easy-C Time Release C vitamin 300 mg - C vitamin sa produženim dejstvom

Ovo nije običan C vitamin. Kad je C vitamin u pitanju, jako je bitno da je sa produženom apsorpcijom, kako bi ga organizam bolje iskoristio. Takođe, u pitanju je esterifikovani C vitamin koji ne stvara stomačne tegobe. Pored toga, ovaj suplement ima i dodatak B vitamina, folne kiseline, kalcijuma i bioflavonoida - za podršku tokom zimskog perioda. Možete ga naći od 300 i 1000 mg.

Natrol Echinacea - ekstrakt biljke ehinacee

Echinacea stimuliše imuni sistem i može se osloviti „prirodnim antibiotikom“. Ehinaceu je najbolje koristiti preventivno, a koristi se i kod prehlada, gripa, virusnih infekcija, sprečava širenje infekcije. Novija istraživanja ukazuju i na njeno antikancerogeno dejstvo. Takođe je podrška zdravlju sluzokože. U kombinaciji sa C vitaminom i bioflavonoidima, kao i propolisom - predstavlja fantastičnu imuno-bombu.

imm_1

Scitec Garlic-Parsley - beli luk i peršun

Ovaj preparat predstavlja mešavinu belog luka i peršuna. Ukliko želite da izbegnete sporednu stranu unosa luka kroz ishranu - suplement je dobro rešenje. Pored efekta na jačanje imuno sistema, beli luk i peršun su odlični i za regulaciju holesterola u krvi, kao i za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Scitec Selenium - selen

Selen je esencijalni mineral i moćan antioksidant- što znači da učestvuje u borbi protiv slobodnih radikala koji svakodnevno nastaju u našem organizmu i dovode do brojnih oštećenja. Naročito se pominje kombinacija selena sa vitaminom E, takođe antioksidantom. Selen je potreban i za pravilan rad štitne žlezde, a u našem organizmu nalazi se samo u tragovima, međutim njegov nedostatak može dovesti do veće podložnosti raznim oboljenjima.

imm_2

Twinlab Eleutherococus - eleutero (koren) sibirski žen šen

Eleutero (lat. Eleutherococcus senticosus), poznatiji pod nazivom sibirski žen-šen, je koren čija su lekovita svojstva poznata više od dve hiljade godina. Drevni kineski lekari su koren žen-šena nazivali i „korenom života“.Oni povezuju žen-šen sa očuvanjem snage, telesnog i mentalnog zdravlja, kao i dugog života. Uz ženšen oporavak organizma od raznih vrsta stresa je bolji, takođe ima značajnu ulogu u podsticanju imunološke funkcije organizma, a koristi se i kao prirodni lek za impotenciju - nakon dužeg perioda uzimanja jer podstiče reproduktivni sistem i cirkulaciju kod mušakaraca. Žen šen se koristi i kod autoimunih bolesti i hroničnog premora.

 

Monika_profile_pic_copy