You are here

Upoznajte se sa efektima taurina

 

Posle glutamina, taurin je druga po redu aminokiselina u slobodnoj formi koja je u najobimnijoj količini prisutna u mišićnom tkivu, takođe je konstitutivni deo žuči gde pomaže apsorpciju masti i libosolubilnih vitamina.
Taurin se ne smatra tipičnom esencijalnom aminokiselinom s obzirom da može biti proizvedena u telu preko aminokiselina cistein i metionin, uz neophodno prisustvo B6 vitamina kao koenzima enzimske reakcije, ipak, često se navodi kao uslovno esencijalna aminokiselina. Pročitajte nešto više o efektima taurina u nastavku.

  Mišićna masa - može se reći da taurin pomaže u rastu mišićne mase, kada je trening visokog intenziteta, pogotovo trening sa opterećenjem.
  Antikatabolik – svaki oblik stresa (bolest, operacija, gladovanje, infekcije, intenzivne vežbe, psihički stres, anksioznost) uzrokuju pražnjenje depoa taurina i glutamina iz mišića. Taurin je pokazao ovde i antikataboličku ulogu – zaštita mišića od razgradnje. Studije na životinjama su pokazale povećanje u razvoju i veći porast mišićne mase kada je taurin bio uključen kao suplement. Ukoliko postoji veza između suplementacije taurinom i povećanja sinteze proteina, to direktno govori da taurin utiče na povećanje mišićne mase.
  Nervni sistem – taurin se nalazi u važnoj količini u centralnom nervnom sistemu, i važan je stabilizator nervnih ćelija. Ukoliko je prenos nervnog impulsa na neuro – mišićnom nivou nije pravilno odigran, mišićna kontrakcija može biti pogoršana što dalje uzrokuje loše sportske performanse. Studije pokazuju da taurin takođe deluje kao neurotransmiter i prenosi “poruke” hemijskim putem.
  Imitator insulina – taurin deluje na sličan način kao insulin u vezi metabolizma ugljenih hidrata i proteina, zbog toga pomaže da se glukoza i aminokiseline “dostave” u mišićnu ćeliju. To znači povećanje metabolizma glukoze i aminokiselina, hipoglikemički efekat. Rezultat je povećanje proteinske sinteze.
  Konstitutivni deo žuči – pomaže apsorpciju masti i liposolubilnih vitamina.
  Imuno funkcija – u osnovi, taurin brani organizam od bakterija, virusa i hemijskih agenata tako što štiti ćelijsku membranu koja deluje kao “zid” ne dozvoljavajući istima da prodru unutar ćelije.  Taurin takođe deluje kao važan antioksidant i kao takav poboljšava funkciju imuno sistema.

Sve funkcije taurina

* pomaže mišićnom rastu, kada je trening adekvatan
* “imitator” insulina
* kao glutamin – važan antikatabolik
* fundamentalan za optimalan mišićni rad
* suplementacija taurinom poboljšava snagu srčanog mišića, čime učestvuje u prevenciji * kardiomiopatije i smanjuje arterijski pritisak
* taurin je “zaštitnik” i za ćelije koje se nalaze u oku
antioksidant
* postoje istraživanja koja tvrde da deluje i kao neurotransmiter
* regulator soli i vode van ćelija
* stabilizator ćelijskih membrana
* poboljšava imuno funkciju
* njegovo sadejstvo sa ostalim aminokiselinama stimuliše hormon rasta
* učestvuje u detoksifikaciji sporednih hemijskih supstanci
* protiv starenja

Ishrana i suplementacija taurinom

Namirnice koje poseduju veću količinu taurina su uglavnom životinjskog porekla. Većina osoba unosi dovoljnu količinu ove aminokiseline kroz hranu. Suplementacija nije neophodna, osim ako se radi o striktnom vegetarijancu. Način da se osigura dovoljna koliičina taurina je proteinska ishrana, a posle toga tek I dodatak suplemenata.  
Dnevna doza za odrasle je 1500 mg, podeljeno u 3 doze od 500 mg, gde se preporučuje uzimanje pre treninga. Nijedna studija nije pokazala sekundarne efekte, čak I do doza do 18 g, generalno je dobro podnošljiva aminokiselina.
Taurin  u drugim suplementima
Taurin, kao dijetetski suplement u sportu, se prodaje u formi praha ili u kapsulama. Postoje i formule zajedno sa glutaminom, čime se povećava sinergički efekat. Takođe se dodaje taurin u energetska pića koja sadrže vitamine (najviše B), ugljene hidrate i naravno kofein (ovo je najčešća kombinacija).

 

 

Monika_profile_pic_copy