You are here

Aronija - Bobica puna zdravlja

Aronija se smatra najzdravijim voćem na svetu. Potiče iz Severne Amerike. Domoroci su koristili delove biljke (koru, listove i bobice) za pripremu čajeva u lečenju prehlada. Smatra se da se u 19. veku pojavljuje u Rusiji, i da odatle kreće širenje na druge zemlje Evrope, pre svega Severne i Istočne Evrope.

Bobice aronije su mali, tamnoljubičasti plodovi. Zbog izbalansiranog sadržaja mikronutrijenata i antioksidanata, konzumiranje ovih bobica omogućava važne zdravstvene prednosti za imunitet, kardiovaskularnu funkciju, funkcionisanje mozga, a ima ulogu i u regulaciji nivoa glukoze u krvi. Kliničke studije pokazuju da redovno konzumiranje bobica aronije pomaže u borbi protiv neuroloških bolesti, kancera, starenja, upale, dijabetesa i infekcija.

Bobice aronije su bogate vitaminima A, C, E, K, i vitaminima B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, B9), kao i mineralima- gvožđe, natrijum, magnezijum, cink, kalcijum, kalijum. U njoj se nalaze i velike količine andioksidanata, kao što su karoten, lutein i zeaksantin. Treba istaći da bobice aronije imaju veoma visoku koncentraciju antioksidanata, veću od bilo kog drugog voća.

 

Zdravstvene prednosti

- Aronija sadrži kolagen koji je neophodan za rast i obnovu novih tkiva, organa, krvnih sudova i ćelija. Sadrži i visok nivo vitamina C koji ima ulogu u stimulaciji leukocita (bela krvna zrnca) koji predstavljaju prvu liniju imunog odgovora. Dakle, aronija predstavlja jedan od najboljih prirodnih lekova za jačanje imuniteta.

- U aroniji se nalazi i dovoljna količina kalijuma, što je značajno za normalno funkcionisanje srca, jer kalijum ima ulogu u vazodilataciji, tj. širenju krvnih sudova. Na taj način dolazi do povećanja protoka krvi i smanjenja krvnog pritiska. Sve ovo utiče na smanjenje rizika za pojavu moždanog i srčanog udara.

- Studije su pokazale da aronija ima ulogu u profilaksi i terapiji urinarnih infekcija, a takođe i u održavanju normalnog funkcionisanja urinarnog trakta. Ove efekte ostvaruje zahvaljujući sadržaju kinične kiseline.

- Aronija omogućava normalno varenje hrane, kao i adekvatno kretanje hrane kroz creva.

- Studije su pokazale da, zahvaljujući antioksidativnoj aktivnosti, bobice aronije mogu pomoći u zaštiti od nekih karcinoma, uključujući rak debelog creva.

- Odličan je lek za anemiju, jer sadrži gvožđe, vitamin C i folate koji su veoma značajni za krvnu sliku.

- Bogat sadržaj vlakana je značajan u regulaciji nivoa glukoze u krvi.

- U aroniji se nalazi i antocijanin koji omogućava smanjenje oksidativnog stresa u mozgu. Ovaj antioksidans smanjuje rizik od razvoja Alchajmerove bolesti i drugih tipova demencija i kognitivnih poremećaja povezanih sa starenjem.

- Takođe antioksidansi u aroniji mogu da utiču povoljno na vid tako što usporavaju slabljenje vida, a i mogu sprečiti pojavu katarakte. Zbog sadržaja karotena može smanjiti oksidativni stres u očima.

- Antioksidansi mogu da uspore proces starenja. Takođe, utiču na zatezanje kože, što doprinosi da osobe izgledaju mlađe.

 

Zbog mnogobrojnih prednosti po naše zdravlje zaista je pravo vreme da svi počnemo da uživamo u ovom veoma korisnom voću.

 

Izvor fotografije:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aronia_melanocarpa_%28Black_Chok...

Galerija: 
Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu