You are here

Cvekla kao lek

U eri modernog doba kada nijedan dan ne prođe a da se ne dotaknemo tema o imunskom sistemu, sve više se okrećemo prirodi i njenim bogatstvima, koja nas još uvek „služe“. Sok od cvekle jedan je od omiljenih prirodnih lekova za imunitet koji je ponovo aktuelan.

Po čemu je cvekla toliko posebna?

Ova dvogodišnja korenasta biljka vodi poreklo sa mediteranskih obala. Crvene je boje, zelenog lišća, a karakterističan ukus i miris na zemlju potiče od organske supstance geosmina. Danas se gaji u celom svetu i veoma je cenjena zbog svojih nutritivnih i lekovitih osobina. Bez obzira što je cela biljka jestiva, lekovit je samo koren, koji, ako se čuva na pravi način, može da se konzumira tokom cele godine. Može se jesti sirova, ali i kuvana ili ukiseljena; od nje se prave čorbe, salate, kombinuje se kako sa voćem tako i sa povrćem.

Cvekla je niskokalorična biljka koja na 100 gr ima oko 45 kCal. Najveći procenat njenog sastava čini voda (preko 80%), ima oko 7gr ugljenih hidrata, oko 1gr proteina i jako malo masti. Sadrži celulozu i pektin, te povoljno deluje na rad creva i peristaltiku.

Od vitamina najprisutniji su vitamini B grupe, folna kiselina, kao i vitamin C. Za razliku od ostalog povrća, sadrži i određenu količinu kobalta, koji je neophodan u sintezi vitamina B12. Skoro da ne postoji mineral koji cvekla ne sadrži, najviše kalijuma, gvožđa, joda, sumpora.

Saznanja koja imamo danas, a koja su potvrđena brojnim naučnim studijama, jesu mnogostruke blagodeti koje ova biljka ima na naše zdravlje. Usled bogatih nutritivnih svojstava koje sadrži, cvekla reguliše krvni pritisak, koristi se za detoksikaciju organizma, poboljšava krvnu sliku, otklanja umor i stres, a nedavna istraživanja pokazala su da ova biljka ima i antikancerogeni potencijal.

Lepa „crvenkasta“ boja potiče od njenih pigmenata, moćnih antioksidanasa, od kojih je najpoznatiji betanin. Pigmenti iz cvekle zajedno sa vitaminima C i E, kao antioksidansima, mogu potencijalno pomoći bržem oporavku od hronične upale i oksidativnog stresa. Takođe, neutrališu štetne efekte homocisteina, važni su u sintezi kreatina, neurotransmitera, regeneraciji tkiva itd.

Lekari cveklu nazivaju prirodnim aspirinom. Cvekla i sok od cvekle su bogati izvori neogranskih nitrata i nitrita koji su značajni u vazodilataciji (širenju krvnih sudova) i snižavanju krvnog pritiska. Prisustvo joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja krvnih sudova.

Ne treba zaboraviti i stimulativan uticaj na mišićnu izdržljivost i performanse, pa se preporučuje sportistima, ali i svim osobama koje su izložene velikim fizičkim naporima. Neprocenjiva je za poboljšanje krvne slike u trudnoći, ali i kod dece.

Obolelima od artirtisa usporava propadanje tkiva oko zglobova i time ublažava tegobe bolesti. Zbog svog mineralnog sastava potvrđena je i njena lekovitost u očuvanju zdravlja kostiju i zuba.

Cvekla je delotvorna i kod najtežih oboljenja, međutim kuvanjem gubi svoju lekovitost, pa je najbolje konzumirati u presnom obliku.

Kod redovne konzumacije cvekle važno je znati da urin i stolica mogu da dobiju crvenkastu prebojenost, koja potiče od pigmenata, i nije znak bolesti. Ali umerenost u konzumaciji ove biljke je i te kako važna kod ljudi koji pate od osteoporoze ili imaju kamenje u bubregu, zbog oksalne kiseline koja negativno utiče na apsorpciju kalcijuma i ostalih minerala.

Na prvom mestu treba da nam bude zdravlje i bolji kvalitet života. Cvekla je jedna od retkih biljaka koja sama može dati našem organizmu sve što mu treba i podstaći ga da iskoristi svoje regenerativne potencijale. Možda bi bilo previše reći da je cvekla lek, ali ono što možemo tvrditi jeste da je ona važno pomoćno lekovito sredstvo, čak i kada je u pitanju borba sa najtežim bolestima. Okretanje prirodi i njenim bogatstvima još uvek nas nije izneverilo.

 

 

Literatura:

Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ (2015) The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. Nutrients.2015 Apr 14;7(4):2801-22.

Mirmiran P, Houshialsadat Z, Gaeini Z, Bahadoran Z, Azizi F (2020). Functional properties of beetroot (Beta vulgaris) in management of cardio-metabolic diseases. Nutr Metab (Lond). 2020; 17: 3.

Raubenheimer K, Hickey D, Leveritt M, Fassett R, Munoz JO, Allen JD et al (2017). Acute Effects of Nitrate-Rich Beetroot Juice on Blood Pressure, Hemostasis and Vascular Inflammation Markers in Healthy Older Adults: A Randomized, Placebo-Controlled Crossover Study. Nutrients. 9(11): 1270.

Olsson H, Al-Saadi J, Oehler D, Pergolizzi J, Magnusson (2019). Physiological Effects of Beetroot in Athletes and Patients. Cureus. 2019 Dec; 11(12): e6355.

 

Foto:Pxfuel, Pikrepo

Galerija: 
Aleksandra Branković
Lekar - savetnik za sportske povrede