You are here

Dani koji mirišu na kestenje

Kesten je opšte poznata namirnica i za većinu ljudi veoma ukusan. Konzumirajući kesten, naše telo se snadbeva veoma korisnim i hranljivim sastojcima. S obzirom da je jesenje vreme, kesten je lako dostupan svakom konzumentu. Pored svog specifičnog i vrlo lepog ukusa, ova namirnica ima još prednosti za svakog ko ga redovno koristi u ishrani.

Za razliku od ostalih orašastih plodova, kesten sadrži malo proteina ili masti i uglavnom se sastoji od složenih ugljenih hidrata. To ne znači da je “škrt” na esencijalnim hranljivim sastojcima. Kesten nas snadbeva vitaminima i mineralima od kojih ima koristi kompletno telo. Kesten u sebi sadrži vlakna koja pomažu boljem varenju hrane. Samo deset pečenih kestena dnevno uključuje 17 % onoga što vam treba za jedan dan. Vlakna u biljnoj hrani, kao što je slučaj i sa našom namirnicom, mogu da pomognu u održavanju zdravlja smanjivanjem lošeg holesterola u krvi. Složeni ugljeni hidrati iz kestena će vas držati duže sitim i energičnijim. Za razliku od badema i kikirikija, koji obiluju proteinima, kesten uglavnom sadrži pomenute složene ugljene hidrate, koje naše telo polako vari i tako dobijamo stabilan izvor energije. Hrana poput kestena, koja je bogata vlaknima, ima manje neposredan efekat kada je u pitanju šećer u krvi.

Kesten u sebi sadrži vitamin C. Znamo koliko je ovaj vitamin bitan u očuvanju i jačanju zdravog imunog sistema. Međutim, vitamin C zapravo podržava formiranje krvnih sudova, hrskavice, mišića i kolagena u celom telu. Takođe, kesten je i antioksidant koji štiti vaše ćelije od štetnih efekata slobodnih radikala i pomaže u apsorciji i skladištenju gvožđa.

Kao što vidimo, kesten je namirnica koju bi trebalo svi da konzumiramo. Da bi ste izvukli najbolje od njega, najbolje ga je jesti ne zaslađenog, već kuvanog. Većina kesten pirea je zaslađena i nije dobro unostiti tolike količine šećera. Najbolja i najpraktičnija opcija je da kupite kesten, skuvate ga ili ispečete u rerni. Kesteni se slažu sa većinom namirnica koje konzumiramo tokom zismkom perioda, stoga ga uključite u svoj meni i uživajte.

Prijatno.

Foto:Pixy, Needpix, Needpix

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine