You are here

ORTOREKSIJA-Sve zastupljeniji problem

Ortoreksija je ekstremna opsesija zdravom ishranom. Zdrava ishrana je cilj mnogih ljudi i poželjna, čini se, posebno u današnje vreme. Ona je izbor životnog stila koji se ceni i kome mnogi teže. Snaga volje, disciplina i nivo planiranja potrebni da se ovo striktno održi može biti izazov, posebno kada je prethodno upakovana, prerađena hrana u izobilju i često lakša i za novčanik i za sat. Međutim, ponekad ovo strastveno interesovanje prelazi u poremećaj u ishrani koji se zove ortoreksija nervoza, što je ekstremna opsesija zdravom ishranom koja često dovodi do neuhranjenosti i narušava svakodnevno funkcionisanje.

Prvi put skovan 1997. godine, termin ortoreksija opisuje nezdravu, visoko restriktivnu ishranu zasnovanu na kvalitetu ishrane , a ne na količini, kao većina dijeta. Ovo stanje može postati šteta za nečije mentalno i fizičko blagostanje. Njihovu sposobnost da žive i uživaju u životu ometaju ograničenja koja im postavljaju stroga pravila ishrane. Ova pravila sve više ometaju druge aspekte njihovog života i njihovu mogućnost da izađu i slobodno uživaju u društvenim situacijama, kao što su večera sa prijateljima ili praznična zabava.

Ortoreksija pogađa uglavnom odrasle osobe i više žena nego muškaraca, ali postoji manje polne razlike sa ovim stanjem u poređenju sa drugim poremećajima u ishrani.

Fleksibilnost igra važnu ulogu u dugoročnom održavanju zdravog načina života, ali za one sa ortoreksijom, ta fleksibilnost ne postoji. Ne mogu sebi dati „besplatnu propusnicu“ da se s vremena na vreme prepuste omiljenom sladoledu ili parčetu pice. Oni imaju tendenciju da preterano analiziraju oznake ishrane i imaju rigidnu, nefleksibilnu vezu sa hranom koju karakteriše restriktivna ishrana i ekstremno izbegavanje hrane koju smatraju nezdravom. Ideja o jedenju ove hrane može im izazvati ozbiljnu anksioznost i uznemirenost, kao i smanjen osećaj sopstvene vrednosti.

Vrsta ograničenja u hrani zavisi od pojedinca i, tipično, lista neprihvatljivih namirnica ili sastojaka obično raste tokom vremena. Primeri ograničenja mogu uključivati:

*Jedenje samo sirove ili organske hrane.

*Uklanjanje predmeta napravljenih sa šećerom, aditivima, veštačkim bojama ili ukusima.

*Izbegavanje hrane koja sadrži genetski modifikovane sastojke, hormone ili pesticide.

Kako vreme prolazi i lista zabranjenih namirnica se produžava, nedostaci u ishrani postaju zabrinjavajući jer odstranjivanje celih vrsta hrane sužava nečiju sposobnost da bira hranu bogatu važnim hranljivim materijama. Mnogi ljudi na kraju usvajaju neodržive i nezdrave navike u potrazi za idealnim ili savršenim ili čak samo poboljšanim zdravljem.

Kako bismo vam olakšali prepoznavanje ortoreksije navešćemo neke od najčešćih simptoma:

-Prekomerna fiksacija zdravom hranom i ishranom.

-Akutni strah od onoga što se smatra nezdravom hranom i rigorozno izbegavanje te hrane.

-Ekstremna anksioznost kada se suoči sa mogućnošću odstupanja od svog režima ishrane.

-Stalno proveravanje sastojaka i etikete na hrani .

-Visok nivo uznemirenosti kada „bezbedna“ hrana nije dostupna.

-Progresivno eliminisanje grupa hrane, kao što su svi ugljeni hidrati ili svi mlečni proizvodi.

-Preterana briga zbog hrane koja se servira u društvenim situacijama što rezultira izbegavanjem društvenih situacija.

-Izbegavanje hrane koju pripremaju drugi pod pretpostavkom da hrana neće zadovoljiti zdrave standarde koje su sebi postavili.

-Neuobičajeno interesovanje za izbor hrane drugih.

-Željno praćenje informacija o određenoj hrani, zdravoj ishrani ili blogera ili influensera zdravog načina života.

 

Izvor:

https://health.usnews.com/wellness/food/articles/orthorexia-unhealthy-ob...

Galerija: 
dr Anita Mrdaković
dr medicine