You are here

Kako šećer utiče na organizam

Poznato je da preterani unos šećera može da naškodi organizmu. Zaslađeni napici, slatkiši, čak i slana hrana, poput hleba i paradajz sosa može da sadrži šećer, što je štetno za naš organizam. I pored toga što se nalazi u brojnim namirnicama, ipak ga je moguće izbeći. Potrebno je ograničiti unos šećera, zato što prevelik unos dovodi do velikih posledica po zdravlje. Čest unos šećera dovodi do poremećaja prirodne ravnoteže u organizmu. Posledica ovog poremećaja može biti pojava umora, pospanosti, depresije, smanjene koncentracije i lošeg raspoloženja.

Raspoloženje

Slatkiši daju nalet energije tako što brzo podižu nivo šećera u krvi. Kada nivoi padnu dok ćelije apsorbuju šećer, može se javiti nervoza i anksioznost.

Mozak

Konzumiranje šećera dovodi do značajne produkcije serotonina i dopamina u mozgu koji izazivaju prijatan osećaj.

Zglobovi

Pokazalo se da konzumiranje previše slatkiša pogoršava bol u zglobovima zbog zapaljenja koje izazivaju u telu. Studije pokazuju da unos šećera može povećati rizik od razvoja reumatoidnog artritisa.

Koža

Višak šećera vezuje se za proteine u krvotoku i stvara štetne molekule zvane „AGE“ (krajnji proizvodi napredne glikacije). Ovi molekuli dovode do preranog starenja kože. Pokazalo se da oštećuju kolagen i elastin u koži - proteinska vlakna koja održavaju kožu čvrstom. Svi ovi efekti dovode do pojave bora i opuštene kože.

Jetra

Ono što je važno je da jetra ne može da skladišti neograničene količine glukoze. Deo glukoze koji ne može da skladišti se pretvara u salo. Vremenom se može razviti masna jetra, a ona tokom dužeg perioda može da progredira u cirozu jetre.

Pankreas

Ako unosimo previše šećera i telo prestane da pravilno reaguje na insulin, pankreas počinje da ispumpava još više insulina. Na kraju, doći će do poremećaja funkcije pankreasa i njegove preopterećenosti, što će dovesti do porasta nivoa glukoze u krvi. Ovakvim delovanjem vremenom može doći do pojave dijabetesa tipa 2.

Bubrezi

Bubrezi igraju važnu ulogu u filtriranju krvi. Kada nivo šećera u krvi dostigne određenu količinu, bubrezi počinju da oslobađaju višak šećera u urin. Ukoliko osoba već ima dijabetes i ne kontroliše nivo šećera, onda će doći do oštećenja bubrega, što dovodi do poremećaja filtracije supstanci u krvi. Ovo može dovesti do otkazivanja bubrega.

Zubi

Definitivno se zna da šećer loše utiče na zube. Bakterije koje se normalno nalaze u usnoj duplji koriste glukozu za produkciju kiseline koja izaziva propadanje zuba. Tokom vremena dolazi do oštećenja gleđi i nastanka karijesa.

Telesna težina

Poznata je činjenica da što je veći unos šećera veća je i težina. Istraživanja pokazuju da ljudi koji koriste napitke zaslađene šećerom imaju veći rizik od dijabetesa tipa 2. Višak šećera može dovesti do upale masnih ćelija.

Zato, mislite o svom organizmu i načinu ishrane kako biste bili zdravi i imali izbalansiran život.

Jer, pravilna ishrana je značajna jer štiti od infekcija i bolesti, daje energiju i čini telo vitalnim.

LITERATURA

 

- Connie Bennett, Sugar shock, Berkley; 11/26/06 edition, December, 2006.

- Kathleen DesMaisons, Little Sugar Addicts: Harmony; 9116th edition, July, 2004.
- Spillane WJ. 2006. Optimizing sweet taste in foods. Boca Raton, FL: CRC Press.

- Vaclavik V, Christian E. 2014. Sugars, sweeteners. In: Heldman D, editor. Essentials of food science. 4th edition. New York, NY: Springer. p 279-295.

Galerija: