You are here

Kalijum – idealan elektrolit za sportiste

Kalijum je veoma važan i neophodan elektrolit za zdravlje i trening. Neophodno je da vaše srce, mišići i nervi funkcionišu pravilno i dobro. Da bi naš organizam normalno funkcionisao, da bi mogli da ispratimo naporne i intenzivne treninge, neophodno je unositi kalijum u predviđenim količinama, od 3500 do 5000 mg dnevno. Nedovoljan unos ovog elektrolita postaje vodeći uzrok srčanihih i kardiovaskularnih bolesti, jer nedostatak kalijuma slabi kontrakciju srca, mišića i nervnih signala. Čak i najbolji sportisti mogu da naiđu na probleme ako imaju deficit kalijuma i neadekvatan oporavak.

Kombinacija hrane bogate kalijumom je odlična opcija za optimalni dnevni unos ovog elektrolita. Smoothie varijacije su odlične, lako provarljive i možete kombinovati po želji. Kod aktivnih sportista, smoothie opcije su više od preporuke jer se kalijum gubi prvenstveno znojenjem. Konzumacijom voćnog kalijum smoothija odmah nakon treninga iskusićete manje umora i brzo nadoknaditi potrošenu energiju. Još jedna velika prednost je što voće koje sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna će vas držati duže sitim, a energiju i šećer u krvi će održavati stabilnim. Kada je u pitanju mršavljenje, takođe je ova opcija više nego dobra.

Banane su namirnice koje su prebogate kalijumom. Odlične su pre i posle treninga. Možete ih konzumirati same, a možete ih kombinovati sa drugim voćem. Odličan smoothie za sve borce može biti napravljen od banane, avokada, čia semenki i mleka. U ovaj smoothie možete dodati i mericu whey proteina, ako želite, i tako napraviti odličan obrok nakon treninga. Kalijum je neophodan za sintezu i izgradnju proteina pa dodavanje proteina surutke  u smoothie poboljšava sintezu proteina. Pored pomenutih namirnica kalijum nalazimo u slatkom krompiru - batatu, spanaću, lubenici, kokosovoj vodi, belom pasulju, suvim kajsijama, krompiru, blitvi, cvekli i naru. Konzumiranjem ovih namirnica obezbeđujete vašem telu neophodne količine kalijuma, pogotovo ako ste aktivan sportista čije telo ima konkretnije potrebe za oporavkom. Borilački sportovi poput Brazilske jiu jitse, rvanja ili MMA su izuzetno naporni i zahtevaju adekvatan oporavak i nadogradnju potrošene energije.

Međutim, ovde moramo znati da postoji još jedan element koji pravi balans. U pitanju je natrijum. Kalijum i natrijum deluju zajedno kao brava i ključ i njihov balans je od velike važnosti. Natrijum je lako obezbediti za razliku od kalijuma. Bez kalijuma koji bi uravnotežio natrijum ishrana bi bila prava katastrofa.Višak natrijuma u organizmu pravi probleme. Velike količine natrijuma uništavaju vene, arterije, srce, mišiće i živce, i neophodno je imati izbalansiranu ishranu koja će biti usklađena i pravilno iskombinovana. Mala organizacija u ishrani pravi veliki napredak u zdravlju i životu. Uživajte u umerenosti.

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine