You are here

Heljdina pita od bundeve - ukusno, a zdravo

image

Ovim i narednim tekstovima, trudiću se da vam dajem jednostavne recepte jela, dezerta… Stoga velik osmeh na lice i prevarite sva predstojeća novogodišnja i praznična iskušenja i zamenite neke od “šećerno-masnih” bombi od kolača sa ovim ukusnim predlozima

Podrazumeva se, svi recepti će biti vezani za zdravu hranu, ali predlozi neće biti vezani za “hranu za zečeve”, “hranu za piliće”, “biljke”, “stiropor”, “gumu”, “žicu” i slično, kako se obično naziva zdrava hrana koja i nije baš ukusna, već će sve predložene namirnice biti ukusne kao da se radi o naj-nezdravijoj junk hrani! Tokom ovih godina pronašao sam i otkrio mnoge alternative lošoj hrani, stoga bez problema uživam u home made namirnicama i slatkišima i uopšte nemam želju za lošim slatkim namirnicama. Tako da je moja vizija da pokušam barem u određenom procentu da vam pomognem da stvar bude takva i kod vas!

Danas je na meniju moja omiljena pita, koja je od bundeva i sa heljdinim testom.

Verujem da kada ste videli sliku da ste rekli “njam, njam” ali kada ste pročitali “bundeva” da su vam se digle obrve u čudu.

Tako da reći ću vam nešto – potcenjujete bundevu koja vam može biti odlična zamena za mnogu i slanu i slatku hranu a praktično ne sadrži kalorije jer je 91% voda. Jedna preporučena porcija od preko 100g ima manje od 30 kcal (kao kockica Milka čokolade). A ukoliko je slatka bundeva, razlika u ukusu između nje i sladoleda je minimalna, pa vi vidite.pita_heljda_sastojci

Sastojci:

  • 500 g heljdinih (integralnih) kora
  •  500 g rendane bundeve
  •  2 kašike meda
  •  Cimet

  Samo ova četiri sastojka, ništa više nije potrebno. Bez ulja, bez šećera (staviti šećer u ovako kvalitetan i lep dezert je kao sipati vodu umesto goriva u Ferrari), bez soli, margarina i ostalih “belih ubica”… Kore možete pronaći u većini prodavnica i super marketa i u svim zdravim hranama. Postoji i više proizvođača i sve su dobre. Rendanu bundevu, pogovoto u ovom “post Halloween” periodu možete kupiti na pijaci. Ili sami možete izrendati kupljenu ili domaću bundevu nakon što ste je oprali. Samo je isečete na kocke i potom izrendate. Med i cimet siguran sam svi već imate u svojoh kuhinji.

  Recept pravljenja:
  Na tepsiju za pečenje postavite heljdine kore. Eventualno možete premazati uljem od maslinovih komina (košpica maslina, jer je to ulje specijalno za pečenje, verujem da svi znate da peći ili pržiti na maslinovom ulju znači pretvaranje svih dobrih masti u trans masti). Potom ravnomerno pospete izrendanu bundevu i po želji dodate malo meda. Ove godine su bundeve dosta slatke stoga je i jedna velika kašika sasvim dovoljna da pita bude  slatka, ali već nakon prvog pravljenja ćete pronaći svoju meru koja vam odgovara.

  Potom stavite ostatak kora, umotajte i to je sve. Veoma jednostavno. Cimet možete staviti zajedno prilikom dodavanja bundeve ili ga možete dodati od gore. Napravljennu pitu staviti u rernu i peći nekih 20-ak minuta na 180 C. Na vama da procenite interval pečenja u zavisnosti od boje i od toga da li volite “krckavije” kore ili ne.

  pita_heljda_bundeva_dzem

  Pitu možete služiti i toplu i ohlađenu istog ili narednog dana. Pošto se malo osuši nakon dan ili dva, tada možete dodati džema od bundeve ili džema po izboru (slika iznad) ukoliko vam nije dovoljno slatka.

  Skoro je bez masti, potpuno bez trans i zasićenih masti, holesterola, jako malo šećera (iz meda što je velika razlika). Savršen dezert, jednom rečju.

  P.S. Slobodno prenesite na forumu vaša iskustva, predloge. Tu smo kao zajednica da stvaramo savršene namirnice i obroke, siguran sam i da mnogi od vas mogu nama kao i ostalima da predstave nešto originalno, zdravo i ukusno.

  Ognjen_profile_pic_copy

  Branka Patić Macan
  urednik