
Keleraba je veoma poznata povrtarska biljka i spada u porodicu kupusa. Ima specifičan oblik, vrlo prepoznatljiv, a njene višestruke koristi su ono što nas najviše zanima. Uglavnom je konzumiramo dok je mlada, mada i u starijem obliku, kada je nešto tvrđa, može da se nađe na meniju. Iz tog razloga, kelerabu ne treba čuvati u frižideru, kako bi sačuvala svoju svežinu i ne bi postala tvrda. Svaki deo kelerabe je jestiv. Listovi kelerabe su bogati vitaminom A, važnim za očuvanje ćelija, pa stoga nutricionisti savetuju da se od njih može praviti veoma ukusna i zdrava čorba. Pored mladog lišća, stabljika je takođe jestiva, sadrži mnoštvo minerala i vitamina, a posebno fosfor i karotin.
Ova izuzetno korisna i zdrava biljka sadrži veoma malo kalorija, daje osećaj sitosti koji traje dugo i time je odličan saveznik onih ljudi koji žele da izgube višak kilograma. Keleraba je fantastičan izvor vitamina C. U 100 grama ovog povrća možemo dobiti preko 60 miligrama vitamina C koji jača imunitet, reguliše metabolizam i neutrališe dejstva slobodnih radikala. Ako znamo da je osnova dobrog zdravlja snažan i izdržljiv imunitet, onda je keleraba odličan izbor. Pored vitamina C, keleraba sadrži i tiamin, nijacin, folnu kiselinu i vitamin B6. Prepuna je minerala, a najviše su zastupljeni kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, bakar i mangan. Ovi vitamini i minerali su preko potrebni za normalno funkcionisanje organizma, a ovo je i preporuka za sve sportiste kojima je nadoknada ovih elemenata od suštinskog značaja.
Istraživanja su pokazala da keleraba pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem, a smanjuje i količinu lošeg holesterola u krvi. Ovo je sezona kada je ovo povrće prisutno na pijačnim tezgama ili u prodavnicama. To je dobra informacija jer imamo priliku redovne konzumacije ove biljke. Najbolji rezultati i benefiti dolaze ako je jedemo u svežem, neobrađenom stanju. Redovnom konzumacijom sveže kelerabe poboljšavamo apsorciju gvožđa, koje je zaslužno za prenos, odnosno snadbevanje krvi sa kiseonikom. Ako imamo više kiseonika u telu, poboljšavamo energetski status, bolje dišemo, spavamo i jačamo imuni sistem. Pored navedenog, ovo povrće povoljno deluje i na zdravlje kostiju, varenje, zube i desni.
Kada je u pitanju kombinovanje kelerabe sa drugom hranom, onda je najbolje da je jedemo u sirovom stanju, kao salatu, jer svakom termičkom obradom kelraba gubi vitamin C. Može da se kombinuje sa ribom ili sa mladim sirom. Dobra je i kao predjelo, jer svojim bogatstvom minerala,vitamina i enzima, omogućava našem digestivnom traktu dobru pripremu pred glavni obrok. Keleraba poseduje veliki broj vlakana, a poznato je da su ona od velikog značaja za dobro varenje hrane. Ako izrendate kelerabu, šargarepu i kups i napravite sok, dobijate pravi izvor minerala i vitamina koji regeneriše vaše telo i čini vas energičnijim i zdravijim.
U svakom slučaju, ako do sada niste imali praksu konzumiranja ovog sjajnog i ukusnog povrća, sada je pravo vereme da počnete. Prijatno.
Materijal korišten za izradu teksta:
http://www.zdravaiprava.com/keleraba-rudnik-gvozda-vitamina-minerala/