You are here

Zdrave masti na vašem tanjiru

Većina ljudi misli da je za mršavljenje ili sprečavanje gojenja jedan od prvih koraka izbacivanje masti iz ishrane. Ali telu je potrebna mast, samo ne, naravno, previše masti. Mast telu daje energiju, održva kožu i kosu zdravom, potpomaže upijanje određenih vitamina i održava telesnu toplotu. Ishrana bogata zasićenim mastima, koje se nalaze u proizvodima životinjskog porekla i nekim biljnim uljima, može da dovede do problema sa srcem, dok umerena količina nezasićenih masti može da zaštiti srce.

Odrasla osoba svakodnevno treba da unese 20 do 35 odsto kalorija iz masti, od čega manje od 10 odsto kalorija treba da dođe od zasićenih masti, savetuju nutricionisti. Jedan gram masti sadrži devet kalorija, pa od 2.000 kalorija dnevno preko masti treba da unesete od 400 do 700 kalorija, što znači od 44 do 78 grama masti.

NAJBOLJE MASTI ZA VAŠ ORGANIZAM

Avokado - Polovina avokada sadrži 15 grama masti, a skoro 10 grama od toga čine mononezasićene masti (i dva grama polinezasićene). Stavite ga u svoj sendvič umesto majoneza. Odlična namirnica koja može da vam zameni meso ako ste na vegetarijanskom režimu ishrane.

Koštunjavo voće - Većina koštunjavog voća sadrži zdrave masti, ali bademi imaju najmanje kalorija. Samo 30 grama badema sadrži 14 grama masti, od kojih je devet mononezasićenih, a 3,5 polinezasićenih. Pored badema možete izabrati lešnike ili brazilski orah, kao i orah sa našeg podneblja. U svakom slučaju, ne možete pogrešiti kada su ove namirnice u pitanju.

Losos i druga masna riba - Losos, tunjevina, skuša i sardina sadrže zdrave masti. Držite se divljeg lososa – 90 grama sadrži devet grama masti, od toga četiri grama mononezasićenih i 2,5 grama polinezasićenih. Uživajte u ribi dva puta nedeljno. Sasvim dovoljno.

Masline - Ubacite 10 maslina u salatu i dobićete 5 grama masti (3,5 grama mononezasićenih i pola grama polinezasiećenih). Ako ne volite masline, maslinovo ulje je dobra altrenativa - jedna kašika sadrži oko 13 grama masti, od kojih je 10 mononezasićenih i 1,5 polinezasićenih.

Seme lana - Jedna kašika semena lana (koju možete da dodate salati, supi, jogurtu i slično) sadrži četiri grama masti, 1 gram mononezasićenih i tri grama polinezasićenih. Osim toga, seme lana sadrži i antioksidante lignane, kojih u lanu ima za 70 do 800 puta više nego u svim drugim biljkama.

Obezbedite sebi dovoljne količine zdravih masti i ostanite zdravi I energični.

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine