You are here

10 razloga za jaja

image

Hristos voskrse! Nema bolje teme za ove dane nego kako iskoristiti jaja kojih će bar ovih dana biti na sve strane. Naravno većina vas već naveliko koristi jaja u ishrani ali nije na odmet podsetiti se koliko su ona važna i zdrava.

Evo deset razloga zašto trebate jesti jaja.

Jaja su odlična za oči. Jedno jaje dnevno može spečiti makularnu degeneraciju, ozbiljno oštećenje oka, koje za posledicu ima gubitak vida. Jaje sadrži karotenoide, posebno lutein i ksantin koji su važni za zdravlje oka. Iako se ove materije jvljaju i u drugim narminicama, iz jaje se najlakše i najbolje apsorbuju.

egg2Druga studija je dokazala da jaje na dan prevenira jednu od podvrsta katarakti, zamućenja očnog sočiva. Ovaj efekat je takoše fezan za lutei i ksantin, i još jedan razlog da se pridržavate svoje dnevne rutine kajgane za doručak.

Sadržaj proteina nije impresivan u odnosu na jaja, ali cela količina proteina koju unsete putem jaja će se i apsorbovati, što nije slučaj sa proteinima iz mesa. U jednom jaju ima otprilike 6g proteina. Proteini iz jaja sadrže čak 9 esencijalnih aminokiselina, odnosno onik AK koje organizam ne može sam da stvori.

Prema studiji iz Harvarda, na velikom broju ispitanika, nema direktne povezani sa konzumacijom jaja i srčanom bolešću. Kako verovato znate kod nas, a još ponegde u svetu se i dalje zabranjuje konzumacija jaja osobama sa aterskoerozom. Zapravo ova studije je pokazala da redovna ishrana jajima zapravo sprečava tromboze, infarkt srca i mozga.egg3

Jaja su odličan izvor holina. Jedno žumance sadrži oko 300mg holina. Ovaj nutrijent je veoma važan u regulaciji rada mozga, srca i celog nervnog sistema.

Protivno uobičajenom verovanju jaja sadrže dobre masti i pravu količinu masti. Naime celo jaje sadrži svega 5g masti od čega su samo 1,5g zasićene masti. Kad bi bar meso (piletina) imalo ovakav odnos zasićenih i nezasićenih masti!

Nova istraživanja ukazuju na to da jaja nemaju uticaj na ukupni holesteorl u krvi. Naravno govorimo o srednjem unosu, prema tome ako ste jjedan od onih koji bez jaja ne mogu da prežive dan, ipak preporučujemo da broj žumanaca na dan ne pređe 2 komada. (na nivo holesterola u krvi utiče unos zasičenih amsti, a ne holesterola).

egg4Jaja su jedna od retkih namirnica koje sadrže vitamin D.

Konzumacija jaja može da spreči pojavu raka dojke. U jendoj studiji žene koje su konzumirale više od 6 jaja na dan imale su ređe karcinom dojke od onih koje nisu jela (toliko) jaja.

Jaja su važna za zdravlje kose i kože jer imaju visok sadržaj sumpora koji je važan za sintezu kolagena. Takođe jaja sadrže i vitamine B grupe, kao i druge minerale i vitamine koje će kosu načiniti sjajnom i čvrstom (zato se i preporučuju pakovanja za kosu sa jajima).

 

 

Daniela_potpis_fotografija