You are here

Zdravstveni benefiti oraha

 

Kardiovaskularne bolesti i karcinomi u svim svojim različitim oblicima uzimaju živote skoro tri četvrtine svih muškaraca, žena i dece u SAD svake godine, što se bitno ne razlikuje od stanja kod nas. Na hiljade sprovedenih naučno-istraživačkih studija pokazale su da većina hroničnih bolesti može biti sprečena kroz jednostavne promene načina života, uključujući ishranu, pušenje, fizičku aktivnost, izloženost zagađivačima životne sredine...Specifična ishrana i hranljive materije, kao što su resveratrol, kurkumin, zeleni čaj i zeleniš pokazali su specifična svojstva koja pomažu u borbi protiv ovih bolesti, a mi ćemo se ovoga puta osvrnuti na orahe i njihov značaj u pomenutoj patologiji.

Sirovo koštunjavo voće, posebno orasi, snižava krvni pritisak i masnoće u krvi i na taj način učestvuje u prevenciji hroničnih bolesti. U skladu sa studijom objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, konzumiranje oraha smanjuje LDL ( loš ) holesterol i povećava nivo HDL ( dobrog ) holesterola, a prema podacima objavljenim u časopisu Journal of the American College of Nutrition orah i njegovo ulje doprinose smanjenju nivoa stresa i snižavaju visoki pritisak uzrokovan stresom.

Orah sadrži velike količine antioksidanasa i antizapaljenskih materija, pa ne čudi da ima značajan učinak u sprečavanju raka. Istraživanje sprovedeno u Marshall University School of Medicine u Zapadnoj Virdziniji potvrđuje da fitosteroli i antioksidansi u orahu mogu sprečiti rak dojke.

U časopisu BMC Medicine objavljeno je istraživanje koje objašnjava da oni koji jedu orahehttp://www.pansport.rs/forum/index.php?board=601.0 više od tri puta nedeljno imaju manji rizik smrtnosti od raka ili kardiovaskularnih bolesti nego oni koji ne jedu orahe. U cilju dokazivanja ove tvrdnje, oko 7000 ispitanika prosečne starosti preko 55 godina bili su podeljeni u dve grupe, na osnovu privrženosti mediteranskom načinu ishrane - grupa koja u ishrani ima koštunjavo voće, posebno orahe, i ekstradevičansko maslinovo ulje, i kontrolna grupa u kojoj su ispitanici bili na niskokalorijskom unosu. Tim je otkrio da su oni koji jedu više od tri porcije oraha nedeljno imali 55 % manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti i 40 % smanjen rizik od smrti od raka.

Istraživači takođe napominju da su ljudi koji su jeli orahe imali niži indeks telesne mase i manji obim struka, a povrh svega, bili su više fizički aktivni. Kao objašnjenje ove pojave, energija koju orasi obezbeđuju potiče iz mono i polinezasićenih masti u orasima koje pomažu u održavanju normalnih vrednosti insulina u krvi.

Kako orasi mogu da spreče preranu smrtnost nije sasvim jasno, niti zašto su orasi bolji izbor od drugog jezgrastog voća, iako se zna da sadrže dvostruko vise antioksidanasa. Moguća objašnjenja leže u posebno visokom sadržaju alfa-linoleinske kiseline, vrste omega 3 masnih kiselina koja se nalazi samo u biljkama i velike koncentracije fitohemikalija, koje zajedno sa vlaknima i mineralima kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum, doprinose epitetu “zdravo” koji ide uz orahe kao objašnjenje zašto su bili hrana dostojna bogova u staroj Grčkoj.

Savet umesto zaključka – pojesti pet oraha nakon večere, jer omogućuju miran san!

Literatura korišćena u izradi teksta:

1: Berryman CE, Grieger JA, West SG, Chen CY, Blumberg JB, Rothblat GH,Sankaranarayanan S, Kris-Etherton PM. Acute consumption of walnuts and walnut components differentially affect postprandial lipemia, endothelial function, oxidative stress, and cholesterol efflux in humans with mild hypercholesterolemia. J Nutr. 2013 Jun;143(6):788-94.

2: Hudthagosol C, Haddad E, Jongsuwat R. Antioxidant activity comparison of walnuts and fatty fish. J Med Assoc Thai. 2012 Jun;95 Suppl 6:S179-88.

3: Vanden Heuvel JP, Belda BJ, Hannon DB, Kris-Etherton PM, Grieger JA, Zhang J, Thompson JT. Mechanistic examination of walnuts in prevention of breast cancer. Nutr Cancer. 2012;64(7):1078-86.

Goranadoktorkaprofile_pic