You are here

Cimet koristan začin

Veoma često ne znamo da su neke najprostije namirnice ujedno i nakorisnije kao sto je cimet. To je popularni začin koji se koristi za kuvani pirinač, ovsene kaše, kafe, razne dezerte. Cimet poboljšava insulinski metabolizam i kontrolu nivoa šećera u krvi. Cimet sadrži i antioksidante koji se zovu fenoli, koji smanjuju upalne reakcije i utiču na zdravlje krvnih sudova. Samo 1 gram cimeta dnevno tokom 40 dana do smanjenja šećera, triglicerida tj. Masti, LDL ( lošeg holesterola). Cimet može smanjiti i faktore rizika povezanih sa srčanim bolestima i dijabetesom. Kod dijabetesa cimet pomaže boljem iskorišćenju insulina. Ustanovljeno je da poboljšava glukozni metabolizam oko dvadeset puta. Cimet se sve češće nalazi i u suplementima, u kojima se koristi njegova sposobnost da oponaša dejstvo insulina i samim tim poboljšava ugradnju proteina(aminokiselina) i ugljenih hidrata. Dovoljan razlog zašto dodati kašičiću cimeta proteinskim šejkovima. Ovsenoj kaši i kao dodatak ostalim obrocima. Cimet takođe ubrzava disanje i rad srca i utiče na povećanje temperature tela i samim tim pomaže sagorevanje masti. Cimet je izuzetno bogat kalcijumom, mineralima, gvoždjem bitnim kod osoba koje imaju problem sa malokrvnošću, voskom, manganom, biljnim vlaknima koja ne goje a daju nam osećaj sitosti. Cimet ima i 

fungiciodno dejstvo, uništava gljivice, podstiče rad mozga, memoriju. U sklopu jednog istraživanja dokazano je da cimet odlično deluje na rad mozga. Naučnici su želeli da ustanove da li eventualno postoji razlika u delovanju cimeta unesenog putem mirisa ili unesenog na usta putem ukusa. Podelili su istraživanje u dve faze. U prvoj grupi ispitanici su popunjavali testove i pritom žvakali žvakacu gumu bez ukusa, sa ukusom višnje i ukusom cimeta. U drugoj fazi su rešavali testove okruženi mirisom peperminta, jasmina ili cimeta. U oba slučaja cimet unesen u organizam mirisom ili ukusom podjednako utiču na bolju koncentraciju, vizuelno pamćenje i bolju brzinu reagovanja. Cimet se u prodaji može naci u dva oblika, obliku štapića i obliku praha. Cimet u obliku praha ima intezivniji miris ali se cimet u obliku štapića može duže čuvati. Cimet u prahu može trajati do šest meseci a u obliku štapića i godinu dana.

Ovaj začin daje jako širok dijapazon blagodeti. Ima krajnje pozitivne efekte i na fizičko i na psihičko zdravlje. Ja ga lično volim koristiti kao dodatak kafi i nekim obrocima. Fantastičan je kao dodatak ovsenim pahuljicama, mleku i whey-u. Takodje jedan od dražih recepata mi je pirinač sa whey-om i cimetom. Skuvate dobro integralni pirinač kao za sutlijaš i na kraju sipate malo mleka sastavljenog sa dve merice whey proteina i dodate po želji sladila. Sipate u činijice i pospete sa cimetom. Prijatno.

 

Mirjana_profile_pic_copy