You are here

Držite se dalje od gotovih jela

 

Veliki broj instant supa, i drugih gotovih jela, koje možete naći u gotovo svakoj prodavnici, prema istraživanjima sadrže visok nivo soli, što uvećava rizik od srčanog napada ili moždanog udara.

Akcijom zdravstvene organizacije “CASH” analizirano je 575 proizvoda gotovih jela, pri čemu je utvrđeno da veliki broj njih sadrži prevelike količine soli, pa čak i proizvodi dobro poznatih brendova kao što su "Batchelors" i "Heinz".

Preporuka je da odrasle osobe dnevno unesu najviše do 6g soli dnevno. Svako unošenje soli koje je veće od ove vrednosti vezuje sa pojavom visokog krvnog pritiska, što sa druge strane ima za posledicu povećavanja rizika od obolevanja od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Iako se supa smatra za zdrav, lagani obrok ili kao alternativa za užinu, 99% gotovih supa koje su analizirane sadrže više soli nego kesica čipsa.

Detaljnom analizom utvrdjeno je da četvrtina od ukupno 575 analiziranih proizvoda sadrži količinu soli koja je veća od preporučene vrednosti (6gr soli na 100gr suve materije). Ono što ohrabruje je da u 17% od ukupno istraženih gotovih jela je smanjena količina soli u odnosu na slično istraživanjekoje je sprovedeno od pre tri godine.

Prema rečima Ketrin Džener, nutricioniste ove organizacije, istraživanje je ukazalo da velike količine soli se nalaze i u hrani koja može biti okaraktersana "zdravom", kao što je to slučaj sa instant supama.

Sa druge strane Profesor Grejem MacGregor, predsednik ove ogranizacije, naglasio je da ova količina soli za posledicu ima hiljade nepotrebnih moždanih udara i srčanih smrti. Treba napomenuti da novija istraživanja ukazuju da povećan unos soli može dovesti do pojave raka želuca, osteoporoze, gojaznosti, kao i kamena u bubregu i drugih oboljenja bubrega.