Mnogi ljudi ne znaju brojne dobre strane đumbira. Korisno ga je imati u ishrani zbog brojnih pozitivnih osobina.
Istraživanja su potvrdila ono što tradicionalna Istočnjacka medicina zna vekovima,a to je da deluje antiupalno,sprečava i otklanja vrtoglavicu,zubobolju,olakšava problem prilkom proliva itd. Među brojnim prednostima i korisnim svojstvima đumbira je i da on deluje kao antioxsidant i termogenik. Njegovo dejstvo kao termogenika je naročito korisno u svetu sporta(bodybuildinga) posto termogenici podižu temperaturu tela što povećava procenat masnih naslaga koje se gube tokom treninga.
Đumbir se može pronaći u mnogo oblika namenjenih za konzumaciju:kao sirov,ukiseljen,suva forma,extract đumbira u tečnom stanju i poznato pivo od đumbira. Istraživanja sušenog i svežeg đumbira su ukazala na to da on utiče na mišić da koristi više kiseonika (koji se troši kod metabolizma masti). Istovremeno uzrokuje i povećanje protoka krvi kroz i u mišićna vlakna i povećanje mlečne kiseline (koja stimuliše povećanje proizvodnje hormona rasta).Za sada nema istraživanja koja ukazuju na to u kom obliku đumbir ima izraženije termogeno dejstvo. Najveća koncentracija đubira je u tečnom obliku, ali je on ujedno i najskuplja forma istog na tržištu.
Đumbir će dati bolji ukus vašim jelima ali će takođe biti koristan saveznik u borbi protiv dosadnih masnih naslaga. Ukoliko se još više želi poboljšati dejstvo đumbira na sagorevanje i ukoliko se još više želi podstać i(ubrzati) metabolizam,potrebno je dodati beli luk đumbiru. Na ovaj način se postiče mnogo intenzivnije sagorevanje masnoće nego što se pojedinačnom upotrebom đumbira i belog luka može ostvariti.Potrebno je uzimati 250mg đumbirovog extrakta(standardizovana količina đumbira od 5% do 20% u extraktu) i 400mg standardizovanog extrakta belog luka(obezbedjuje 4% od ukupnog potencijala alicina), dva do tri puta na dan i sagorevanje može da počne!

