You are here

Fantastične trešnje

Trešnje su vrlo poznato voće na našim prostorima i veliki broj ljudi ih voli zbog svog ukusa. A, osim što su zaista dobrog ukusa, trešnje nude i veoma korisne hranljive sastojke. Svako drvo trešnje proizvede oko 7000 trešanja svake sezone. Dostupne su u raznim bojama, od žute do crne, ali one koje se najčešće konzumiraju su crvene boje. U ishrani ih koristimo na razne načine, a najbolje su kada se koriste u svom izvornom obliku. Trešnje su veliki izvor hranljivih sastojaka i vitamina. Takođe, pomažu u sagorevanju masti, ali ne pokazuju drastičan gubitak težine.

Hajde da vidimo koje sve koristi pruža ovo izuzetno voće:

- Trešnje sadrže snažne sastojke koji su dobri za održavanje zdravog tela. Trešnja je puna antioksidanata koji sprečavaju oksidaciju. Takođe, trešnje sadrže melatonin, i to pet puta više od kupina i jagoda, koji pomaže kod nesanice.

- Trešnje funkcionišu protivupalno, odnosno deluju kao protivupalno sredstvo. Pomažu protiv glavobolje, starenja, u kontroli krvnog pritiska i brzine otkucaja srca. Pomažući našem kardio vaskularnom sistemu, trešnje imaju značajnu ulogu u našoj ishrani.

- Kada govorimo o kalorijama, trešnje sadrže oko 100 kalorija po šolji i daju nam savršenu količinu potrebnih kalorija na dnevnom nivou. Možemo je konzumirati kao doručak ili kao užinu, tako što ćemo pojesti odgovaraju količinu sirovih trešanja ili popiti sok. Trešnje su odlične za oporavak organizma posle treninga.

- Trešnje su hrana alkalnog sadržaja, što znači da će vam pomoći u održavanju idealne pH ravnoteže tela. Sadrže vitamin A i vitamin B i minerale poput kalcijuma i fosfora, što je veoma dobro za mozak. Trešnje daju neophodnu energiju organizmu jer ne samo da pomažu stvaranju krvi, već nam pružaju fleksibilnost zbog sadržaja natrijuma u njima.

- Kada je u pitanju koža, njeno zdravlje i izgled, smatra se da sok od trešanja uklanja tamne mrlje sa kože i pomaže u osvetljavanju iste. Naučnici veruju da produžena upotreba ovog soka može regenirasti i podmladiti kožu.

- Trešnje su veoma bogat izvor antioksidanasa, poznatih kao antocijanini, za koje je dokazano da su sredstva za uklanjanje raka. Oni pomažu da se proveri bilo koja ćelija raka prisutna u telu i spreče ih da nekontrolisano rastu. S obzirom da je ova voćka obdarena najvišim nivoom antioksidansa, u poređenju s drugim voćem, pomaže u procesu usporavanja starenja borbom protiv onih slobodnih radikala prisutnih u telu koji kožu čine starijom.

- Trešnje na glikemijskom indeksu niže od mnogih drugih plodova. To znači da nisu okidači za pad nivoa šećera u krvi i insulina. To ih čini zaštitnicima protiv dijabetesa i važni su za upravljanje stanjem ako ga već imate.

Na kraju, najveće koristi od ovog odličnog voća dobijamo ako ih jedemo sveže kada su u sezoni. Međutim, smrznute trešnje ili sok od trešanja takođe imaju snažno i korisno dejstvo na naše zrdavlje. Odlične su za oporavak mišića posle napornog rada ili treninga,a kada im je sezona, treba ih konzumirati češće.

Uživajte!

 

Foto:Pxfuel, Pixabay

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine
Povezani i slični tekstovi