You are here

Grejpfrut za zdravlje i vitku liniju

image

 

Grejpfrut ima mnogobrojne zdravstvene dobrobiti i posebno se preporučuje za mršavljenje, s obzirom da povoljno utiče na insulinsku rezistenciju i sitost...

Zdravstvene dobrobiti

Grejp je odličan izvor vitamina C. Crveni grejp je dobar izvor beta karotena, borca protiv mnogih bolesti. Ako ga oljuštite i jedete kao narandžu, imaćete dobru dozu pektina koji snižava holesterol - i vlakna koja će vas držati sitim. Kao član porodice citrusa, grejp je takođe pun fitohemikalija poput flavonoida - supstanci koje se prirodno nalaze u voću i povrću i učestvuju u prevenciji od mnogih oštećenja u organizmu i raka. Crveni grejp sadrži karotenoid likopen. Likopen pomaže u zaštiti ćelijskih membrana i može sprečiti razvoj tumora, pogotovo tumora prostate.

Odabir i način čuvanja

Birajte grejp koji je težak, oni su najviše puni soka. Izbegavajte one koji su mekani ili duguljasti, jer su generalno lošijeg kvaliteta - moguće da su jezgroviti ili manje slatki. Razlika između različitih vrsta grejpa, poput crvenog i žutog, je minimalna. Možete čuvati grejp u frižideru, trajaće i do 2 meseca.

Priprema i serviranje

Operite grejp pre nego što ga sečete da biste sprečili prodiranje bakterija sa spoljašnjosti u unutrašnjost. Možete ga držati na sobnoj temperaturi pre nego što ga iscedite ili oljuštite, zbog boljeg ukusa.

Možete ga i iscediti, a zbog kožice- membrane bilo bi dobro jesti ga i samo oljuštenog. Kao desert, možete ga posuti smeđim šećerom.

Nutritivne prednosti

Grejp takođe pomaže mršavljenju, ima malo kalorija, nizak sadržaj natrijuma, visok sadržaj kalijuma i ima enzime za sagorevanje masti. Za svakoga ko brine o vitkoj liniji, grejp je nezamenljiv. Grejp ima veliku količinu vode, i ima određene sastojke koji mogu da učestvuju u kontroli nivoa insulina. Grejp srednje veličine ima oko 50 kalorija, dok veći grejp ima oko 60 kalorija. Zbog visokog sadržaja vitamina C i kalijuma, odličan je izvor za dijetu. Takođe ima umerene količine kalcijuma, magnezijuma i fitosterola. Crveni grejp je takođe bogat vitaminom A.

grejpGrejp će vas “napuniti” i zasititi i sigurno smanjiti apetit. Srednji grejp ima preko 2 g vlakana i veliku količinu vode.

Insulinska rezistencija

Istraživači navode da grejp ima jedinstven mehanizam ili sastojak koji može poboljšati insulinsku rezistenciju. Svakako, na dijeti je to ono što želite - da održite nivo šećera u krvi stabilnim. Takođe se navodi da nije u potpunosti objašnjeno kako grjep utiče na insulinsku rezistenciju, ali su dosadašnji rezultati fantastični i svakako se preporučuje dodatak grejpa u ishrani.

Mršavljenje

Važno je da shvatite da samo jedenje grejpa neće pomoći u gubljenju težine. Hrana ne topi masti, mršavljenje je rezultat celokupne ishrane i načina života. Ukratko, da biste smršali morate unositi manje kalorija nego što potrošite -kalorijski deficit. Ono što je svakako dobra ideja je da se visokokalorična hrana koja je puna zasićenih masti i šećera zameni niskokaloričnom, poput grejpa koji će vas držati sitim.

 

Monika_profile_pic_copy