Promene u uhranjenosti koje se neminovno javljaju kod osoba starije životne dobi mogu igrati važnu ulogu u funkcionisanju mozga. Nedostatak pojedinih hranljivih materija, uključujući omega 3 masne kiseline, vitamine B grupe i antioksidanse, između ostalog, može pogoršati patološke promene u mozgu. Shodno tome, potencijal intervencije zasnovane na regulisanoj ishrani koja za cilj ima sprečavanje i/ili odlaganje nastanka i razvoja Alchajmerove bolesti danas je tema rastućeg naučnog interesa.
Bazu za ovakva istraživanja nalazimo u velikom broju epidemioloških studija koje povezuju specifične prehrambene nedostatke sa blagim kognitivnim oštećenjima.
Još je studija objavljena u "Yournal of Neurology", 2003. godine koja se bavila efektima omega 3 masnih kiselina na rizik od nastanka Alchajmerove bolesti potvrdila na uzorku od preko 800 učesnika da su oni, koji su konzumirali ribu najmanje jednom nedeljno, imali 60% manji rizik za nastanak iste.
Borovnice i nar, pored vitamina sadrže i visok nivo polifenola koji pokazuju značajnu ulogu u prevenciji Alchajmerove bolesti. Istraživači sa Nacionalnog instituta Tafts u Luizijani istraživali su uticaj borovnice na neurodegenerativna oboljenja. Na kraju studije koja je trajala osam nedelja, ustanovljeno je da su miševi, koji su hranjeni ekstraktom borovnice imali bolje rezultate i znatno manji gubitak moždanih ćelija od onih koji su dobijali placeo. Istraživanje je objavljeno u časopisu "Neurobiology of Aging."
U istraživanju objavljenom 2006. godine u časopisu "Neurobiology of Disease," proučavan je uticaj soka nara na proteine koji su povezani sa nastankom Alchajmerove bolesti. Miševima su urizgavani prekursori amiloida koji dovode do nastanka bolesti. Jedna grupa dobijala je sok od nara, dok je druga grupa dobijala običnu vodu. Nakon krajnjeg testa, utvrđeno je da grupa koja je dobijala nar pokazuje bolje rezultate u rešavanju kognitivnih zadataka.
Istaraživanje objavljeno u časošisu "Journal of Alzheimer's Disease", napominje da je vitamin E znatno niži kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću nego kod zdravih osoba iste starosti. Studija objavljena 2010. godine u časopisu "Archives of Neurology" pokazala je da su pacijenti koji su imali visok unos vitamina E kroz ishranu imali 25 % manji rizik za razvoj bolesti, dok rizik nije bio značajno smanjen kod onih koji su imali visok unos vitamina C. Istraživanje navodi da se unos vitamina C smatra takođe potencijalno efikasnim, ali, ipak, znatno manje nego vitamin E u pomenutoj patologiji.
Ishrana za sprečavanje Alchajmrove bolesti treba da sadrži povrće. Povrće sadrži dragocene antioksidanse koji mogu sprečiti oštećenje ćelija. Kvercetin je jedan od antioksidanasa koji pokazuje korist za obolele od ove bolesti. Studija objavljena u časopisu "Journal of Nutritional Biochemistry" pokazuje da kvercetin deluje tako što povećava nivo glutationa i antioksidativnu funkciju enzima. Glutation je aminokiselina koja pomaze u funkcionisanju imunog sistema i detoksikaciji organizma. Kvercetin se može naći u luku, brokoliju, paradajzu, lisnatom zelenom povrću.
Orasi, kao značajan izvor alfa linolne kiseline mogu da blokiraju signale koje proizvode slobodni radikali i na taj način učestvuju u prevenciji Alchajmerove bolesti. Takođe, istraživači orahe opisuju kao potencijalno sredstvo koje može poboljšati rast i komunikaciju novih neurona.
Kurkumin je žuto narandzasti pigment koji je većini ljudi poznat kao glavni sastojak začina karija i zpravo je odgovoran za njegovu specifičnu boju. Naučnici iz istraživačkog centra Klinike za gerijatriju u Los Anđelesu, veruju da kurkumin kroz svoje antizapaljensko, antioksidativno i antiamiloidno dejstvo, može dati značajne rezultate u budućnosti. Za sada, većina studija je urađena u kulturi tkiva i životinja, a malo studija u kliničkim uslovima, pa se za neko vreme odlaže donošenje definitivnih zaključaka.
Nutritivni obrasci značajno utiču na čoveka u svim fazama njegovog života. Ishrana bogata voćem i povrćem, bogata ribom, mlekom i mlečnim proizvodima, biljnim uljima i orasima obezbeđuje sve neophodne hranljive materije. Odgovarajućim kombinovanjem ovih namirnica, u literaturi opisano kao mediteranski način ishrane, olakšava očuvanje zdravlja i prevenciju mnogih oboljenja, sada i Alchajmerove bolesti. Literatura sugeriše da uvođenje multinutritivne intervencije u najranijoj fazi bolesti pokazuje najveći potencijal.

Literatura korišćena u pisanju teksta:
1: O'Leary F, Allman-Farinelli M, Samman S. Vitamin B12 status, cognitive decline and dementia: a systematic review of prospective cohort studies. Br J Nutr. 2012
2: Kumar GP, Khanum F. Neuroprotective potential of phytochemicals. Pharmacogn Rev. 2012 Jul;6(12):81-90. doi: 10.4103/0973-7847.99898.
3: Howes MJ, Perry E. The role of phytochemicals in the treatment and prevention of dementia. Drugs Aging. 2011 Jun 1;28(6):439-68.


