You are here

Laneno seme - svi benefiti za koje niste znali

image

Laneno seme se već hiljadama godina koristi u ishrani. Kako se u današnje vreme sve više pažnje posvećuje zdravoj ishrani, laneno seme postaje sve popularnije, ali je još uvek nedovoljno poznato kakve koristi možemo imati njegovim uvođenjem u ishranu. Neki od naučnika laneno seme smatraju najmoćnijom biljkom na svetu. Postoji mnoštvo dokaza koji govore u prilog tome da laneno seme može pomoći u smanjenju rizika za nastanak srčanih bolesti, karcinoma, šloga i dijabetesa. To je zaista velika zasluga za namirnicu koja nam je široko dostupno godinama.

 

Iako laneno seme sadrži značajne materije u svom sastavu ( vitamine, posebno B i E , magnezijum, kalcijum, kalijum, cink, selen, fosfor ..), svoju reputaciju primarno duguje :

  • Omega-3 masnim kiselinama - "dobre" masti odgovorne za sprečavanje bolesti srca i krvnih sudova. Svaka kašika mlevenog semena lana sadrži 1,8 grama omega tri masnih kiselina.

  • Ligninima, vrsti fitoestrogena koji poseduju antioksidativna svojstva. Semenke lana sadrže 75 do 800 puta veću količinu lignina od drugih biljaka koje su takođe bogate njima (100 puta više lignina od najboljeg integralnog zrna), a pored lignina sadrži još dvadesetak antikancerogenih materija.

  • Vlaknima. U sastavu lanenih semenki nalaze se rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna čija je uloga dobro poznata a bice pomenuta kasnije u tekstu.

Na primeru karcinoma, istraživači Naučnog instituta Kanade i Sjedinjenih Država su svoju pažnju usmerili na ulogu ovoga semena u prevenciji i lečenju karcinoma dojke, debelog creva, prostate, pluća. Lignini pokazuju zaštitni efekat pre svega u grupi hormonski zavisnih karcinoma. Deluju blokiranjem enzima koji su uključeni u hormonski ciklus i na taj način ometaju rast i razvoj tumorskih ćelija. Neki od naučnika tvrde da upotreba lignina u adolescentskom periodu utiče na smanjenje rizika za nastanak karcinoma dojke i takođe, poboljšava mogućnost preživljavanja kod pacijenata sa karcinomom.

Ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti laneno seme igra posredstvom omega 3 masnih kiselina koje imaju protiv upalno delovanje, a novija istraživanja pokazuju ulogu u smanjenju krvnog pritiska, gde značaja imaju i aminokiseline pronađene u semenkama.

Još jedna od funkcija lanenog semena je smanjenje lošeg holesterola koji je jedan od faktora za nastanak srčanih oboljenja, gojaznosti, dijabetesa i metaboličkog sindroma. Lignini u semenkama lana su tokom istraživanja doveli do smanjenja aterosklerotičnih plakova i do 75%.

Preliminarna istraživanja pokazuju da dnevni unos semenki lana može skromno poboljšati vrednosti šećera u krvi kod osoba sa tipom 2 dijabetesa, pa može biti koristan dodatak korigovanoj ishrani. Ovaj efekat ostvaruje se poboljšanjem insulinske osetljivosti, pa je ujedno značajan za vežbače jer potencira anaboličko dejstvo insulina na rast mišića.

Omega 3 masne kiseline i lignini smanjuju upalu koja prati određene bolesti (Parkinsonovu bolest, artritis i astmu) blokirajući oslobađanje određenih protiv upalnih agenasa. Ovaj efekat je takođe bitan onima koji redovno vežbaju, jer se smanjuje upala mišića i ujedno skraćuje vreme oporavka.

lanenosemePovoljnim dejstvom vlakana na digestivni trakt, laneno seme utiče na regulaciju crevne flore, koju ujedno i obnavlja, eliminišući toksine i otrove iz organizma. Na taj način učestvuje u kontroli telesne težine i smanjuje osećaj gladi. Na želudac deluje oblažući sluzokožu i na taj način smanjuje probleme izazvane povećanom kiselinom.

Pored ovih pozitivnih svojstava, povoljno utiče na kožu, kosu, smanjuje bolove u grudima za vreme menstruacije, deluje na nervni i imunološki sistem (ublažava alergije i simptome lupusa), igra važnu ulogu u metabolizmu kalcijuma a pokazuje i blag diuretski efekat .

Iako poseduje brojne potencijalne koristi po zdravlje laneno seme nije magično i treba imati na umu da nijedna hrana to nije. Najvažnije je stalno praviti pametne izbore u ishrani i načinu života. Jedan od najznačajnijih pokazatelja poboljšanja pri upotrebi lanenog semena je povećanje opštih performansi i vitalnosti.

Prema kanadskom veću, preporučeno uzimanje lanenog semena je jedna do dve kašičice dnevno, a optimalne doze još uvek nisu utvrđene. Laneno seme može se dodati na primer u jogurt, pahuljice, musli, jelo. Da bi se javili neželjeni efekti od strane digestivnog trakta treba uneti dosta veliku količinu u toku dana, i postoji mogućnost alergijske reakcije. Na kraju, kao dodatak ishrani, može se pronaći i u obliku lanenog ulja.

 Goranadoktorkaprofile_pic

Literatura korišćena u izradi teksta:

1: Khalatbari Soltani S, Jamaluddin R, Tabibi H, Mohd Yusof BN, Atabak S, Loh SP, Rahmani L. Effects of flaxseed consumption on systemic inflammation and serum lipid profile in hemodialysis patients with lipid abnormalities. Hemodial Int. 2013 Apr;17(2):275-81.
2: Gonçalves de Oliveira C, Rodrigues Ferreira Cruz AC, Mayumi Nakajima V,
Bressan J, de C Gonçalves Alfenas R, Mattes RD, Brunoro Costa NM. Flaxseed energy and macronutrients balance. Nutr Hosp. 2012 Oct;27(5):1598-604.
3: Lowcock EC, Cotterchio M, Boucher BA. Consumption of flaxseed, a rich source of lignans, is associated with reduced breast cancer risk. Cancer Causes Control. 2013 Apr;24(4):813-6.
4: Martinchik AN, Baturin AK, Zubtsov VV, Molofeev VIu. [Nutritional value and functional properties of flaxseed]. Vopr Pitan. 2012;81(3):4-10.


 

Branka Patić Macan
urednik
Povezani i slični tekstovi