Paradajz je saveznik zdravlja i lepote.Nije kaloričan, sadrži mnoge hranjive sastojke, a posebno se preporučuje kod mršavljenja.
Sa malo kalorija a puno zdravljih materija spada svakako u super klopu. Plod srednje veličine ima samo 23 kalorije, oko 40mg vitamina C i 1,16 IU provitamina A.najbolje ćete iskoristiti ovaj vitamin A ako paradajz prvo skuvate (živela paradajz čorba!).
Paradajz pomaže u izlucivanju nepotrebnih sastojaka iz organizma. Ovo se postiže diuretskim efektom koji zapravo znači da ćete češće mokriti ali i imati češću stolicu jer je pardajz bogat i vodom i vlaknima. Takođe paradajz će vam pomoći i da bolje varite. Naime, kiselkast ukus podstice lučenje sokova za varenje i poboljšava iskorištavanje hranjivih sastojaka iz ostalih namirnica unesenih u organizam. Ipak nemojte jesti pardajz sam ili na prazan stomak jer će kiselina onda umesto hrane nagrizati vaš želudac. takođe ljudima sa već psotojećim gastritisom treba skrenuti pažnju da pardajz jedu u umerenim količinama. ovo važi i za sok od parajzda.
Minerali i vitamini u paradajzu otklanjaju osećaj umora, a sastojci slicni kortizonu pomažu protiv bolova u zglobovima te se koriste za pripremu kapi za umirivanje nadraženosti ociju. Prema tome paradajz je idealan za obrok nakon treninga jer umiruje upalu i obnavlja potrošene minerale. Ovo naročito važi za kalijum ali obzirom da pardajz najčešće solimo, lepo ćemo nadoknaditi i natrijum.
Paradajz je, kao i ostalo obojeno povrce, važan u prevenciji raka i srcanih bolesti, a pigment koji paradajzu daje crvenu boju koristi se u kozmetici kao dodatak kremama i sredstvima za suncanje jer podstice stvaranje melanina. Ovo će se pokazati kao veoma značajan dodatak svima vama koji planirate da ovog leta imate divnu preplanulu kožu - red paradajza, red paprike i za desert lubenica i koža ima da sija ko nova.
Kriške paradajza idealna su maska za masnu kožu, a sok predstavlja odlican losion za oporavak kože lica.
Paradajz je super povrćka jer je niskokalorična, bogata vitaminima i mineralima, vodom i vlaknima i savršena je za salatu koju ćete napraviti kad ovom povrću dodate još malo paprike, krastavca, nemasnog sira i pospete je susamom. Prijatno!



