Izgleda neverovatno da su namirnice koje se od davnina smatraju lekovitim i o kojima su saveti prenošeni s kolena na koleno izdržale i današnja naučna ispitivanja. Jedna od takvih namirnica je beli luk (allium sativum) čiji se preparati zvanično preporučuju kao dodatna terapija kod povišenog pritiska, ali joj se pripisuju i drugi terapijski efekti, od lečenja prehlade i gripa pa sve do antikancerogenog delovanja.
Neka od prvih istraživanja o belom luku sprovedena su u Japanu jos pre 2 veka i dokazala su pozitivan učinak belog luka na beri-beri (deficit vitamina B1). Od tada pa do danas, postepeno su ispitivane sve njegove aktivne komponente koje su od vitalnog značaja za ljudski organizam, a mogu se koristiti i u borbi protiv širokog spektra oboljenja. Aktivni principi belog luka su sumporna jedinjenja – derivati cisteina (alin i alicin, ali i jedinjenja koja nastaju iz njih: ajoeni, alil-sulfidi i vinilditiini). Upravo su ove aktivne supstance odgovorne za karakterističan, intezivan miris belog luka koji je najčešći uzrok izbegavanja njegove upotrebe u ishrani.
Sastojak alin u organizmu postaje sličan leku karboksimetilcisteinu (poznatom kao Mukodin (Mycodine)), koji se koristi za razmekšavanje sluzi i njeno lakše izbacivanje iz disajnih puteva. Alicin, takođe sumporno jedinjenje, delimično se izlučuje preko disajnih organa, pa je izrazito efikasan u eliminaciji bakterija, parazita, gljivica i virusa u gornjim disajnim partijama, što je potvrđeno u in vitro uslovima (u laboratoriji). Čak i u razblaženju 1 : 85000 do 1 : 250000 alicin pokazuje aktivnost protiv nekih gram pozitivnih i gram negativnih bakterija. Pritom, značajno je reći da beli luk ne uništava korisne bakterije, a pošto deluje i fungicidno, onemogućava da nakon bakterijske infekcije dobijemo gljivičnu.
Dalje, brojnim istraživanjima potvrđena je uloga luka u regulaciji lipidnog statusa, snižavanju krvnog pritiska, prevenciji zapaljenja, pospešivanju imunog odgovora. Dokazano je da biljni proizvodi na bazi belog luka poboljšavaju reološke osobine krvi, stimulišu fibrinolizu, snažnim antioksidativnim efektom uklanjaju slobodne radikale i sprečavaju oksidaciju lipoproteina, čime poboljšavaju lipidni status (snižavaju nivo ukupnog holesterola i triglicerida, smanjuju oksidaciju LDL-a, a povišavaju nivo HDL-a) i smanjuju predispozicije za nastanak arterioskleroze.
Prethodno opisana svojstva belog luka, pored kardiovaskularnog, povoljno utiču i na cerebrovaskularni sistem smanjujući rizik od nastanka demencije i Alchajmerove bolesti.
Terapijska uloga belog luka u antioksidaciji i promociji imuniteta danas se pokušava uvrstiti u prevenciju i borbu protiv malignih procesa. Nedavna studija objavljena u Journal of Nutrition, na osnovu podataka dobijenih tokom velikih populacionih studija, pokazuje da osobe sa visokom potrošnjom sirovog ili spremljenog luka pokazuju smanjeni rizik za oboljevanje od karcinoma želuca i debelog creva. Šta više, studija objavljena u Journal of the National Cancer Institute je potvrdila da visoke doze (preko 10g dnevno) povrća iz allium porodice (beli, crni luk, praziluk) smanjuje rizik od karcinoma prostate za 50%. Ekstrakt luka zaustavlja mitozu kancerogenih ćelija u svi fazama, bez neželjenih efekata. Ispitivanja aojene pokazala su da ima značajne rezultate kod pacijenata sa akutnom mijeloidnom leukemijom, i upravo na tim pretpostavkama stalno se izvode istraživanja koja će precizirati rezultate u ovoj oblasti. Između ostalog, beli luk otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspoloženje zahvaljujući selenu, ostvaruje ulogu u prevenciji osteoartritisa, opadanja kose i peruti, povećava apsorpciju gvozđa i cinka... Beli luk može biti efikasan i u drugim sferama kliničke prakse ali su dokazni kriterijumi bili niski tako da dalja istraživanja treba da budu dobro osmišljena, da koriste rigoroznije metode kako bi se izbegle potencijalne pristrasnosti.
Kontraindikacija za upotrebu je alergija na beli luk, a potreban je oprez kod pacijenata koji koriste antikoagulanse. Pojedinci koji pate od bolesti želuca ili imaju pojačano lučenje hlorovodonične kiseline teško će tolerisati luk. Zbog toga danas postoji širok spektar preparata belog luka koji se lakše podnose, pa ga ne treba izbegavati, već naprotiv, što više uključiti u ishranu, kao začin ili kroz suplemente, jer utemeljuje ljudsko zdravlje.
Literatura korišćena u izradi teksta:
- Tedeschi P, Maietti A, Boggian M, Vecchiati G, Brandolini V. Fungitoxicity of lyophilized and spray-dried garlic extracts. J Environ Sci Health B. 2007Sep-Oct;42(7):795-9.
- Petrovska BB, Cekovska S. Extracts from the history and medical properties of garlic. Pharmacogn Rev. 2010 Jan;4(7):106-10.
- Watson CJ, Pirotta M, Myers SP. Use of complementary and alternative medicine in recurrent vulvovaginal candidiasis--results of a practitioner survey.Complement Ther Med. 2012 Aug;20(4):218-21. Epub 2012 Feb 22. Erratum in: Complement Ther Med. 2012 Oct;20(5):375. Myers, P [corrected to Myers, Stephen P].
- Meriga B, Mopuri R, MuraliKrishna T. Insecticidal, antimicrobial and antioxidant activities of bulb extracts of Allium sativum. Asian Pac J Trop Med. 2012 May;5(5):391-5.
- Sovová M, Sova P. In vivo Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 5. Hypolipemic effects in vitro and. Ceska Slov Farm. 2004;53:117–23.
- Hassan HT. Ajoene (natural garlic compound): a new anti-leukaemia agent for AML therapy. Leuk Res. 2004;28:667–71.


