You are here

Uljano proteinska dijeta

Dr. Johanna Budwig, naučnica, doktorica hemije i fizike, provela je više od pola svog života u objašnjavanju svetu jednostavne istine - kako se polinezasićene masne kiseline (poput onih koje nalazimo u lanenom ulju), u kombinaciji s kvalitetnim belančevinama (koje omogućavaju esencijalnim mastima lakšu rastvorljivost) suprotstavljaju nakupljenim toksičnim materijama u svim tkivima.
Masnoće su, više nego bilo koja hranjiva materija, važne u regulaciji metabolizma i proizvodnji energije. Maksimalno dobijanje energije iz hrane će se smanjiti ukoliko se visokoaktivne prirodne masnoće zamene masnim materijama koje su se industrijskim putem promenile i oslabile oksidacijom. Takve materije u organizmu glavni su uzrok većine bolesti koje danas poznajemo. Pomoć je dostupna u obliku visokoaktivnih masti koje je dr. Budwig pronašla u lanenom ulju.
Za doručak se preporučuje linomel (proizvod koji je kreirala i patentirala dr. Budwig, a sastoji se od usitnjenih lanenih semenki, manje količine meda i malo mleka u prahu) koji se prekrije svežim sezonskim voćem, a na njega se stavi krema od svežeg kravljeg sira, lanenog ulja, malo mleka i meda. Kremu možete oplemeniti orašastim plodovima, limunovim sokom, bananama. Pre ručka, kao međuobrok, dozvoljeno je konzumirati sve vrste sireva s rotkvicama, paradajzom, krastavacom. Kao napitak preporučuje se biljni čaj od metvice, šipka ili sleza zaslađen medom, a povremeno je dozvoljena i šoljica crnog čaja.

Središnji obrok dana, ručak, ne bi smeo biti mesni. Kao predelo preporučuje se salata od svežeg povrća. Za salatni preliv koristi se samo laneno ulje. Kao podloga salatama mogu se koristiti sve vrste zelenih salata, kao i naribane šargarepe, rotkvice. Za desert se koriste samo poslastice sa kombinacijom lanenog ulja i kravljeg sira. Za ručak se mogu koristiti sve vrste svežeg ili kuhanog povrća.

Večera treba biti lagana i treba je konzumirati vrlo rano, oko 18.00 sati. Priprema se toplo jelo od pirinča, heljdine kaše, ovsenih, sojinih ili nekih drugih pahuljica u obliku supa ili variva. Uz to se poslužuje sveže voće i namaz od soje.