You are here

Uticaj alkohola na Vaš trening

Posle treninga sa tegovima ili trčanja ništa ne prija više od dobrog hladnog piva,kao što je Arni često naglašavao. Ali trebali biste odoleti tom iskušenju, kažu stručnjaci, jer na taj način svom telu ne činite uslugu, naprotiv.

Čak i male količine alkohola nakon vežbanja sprečavaju regeneraciju mišića, ističe nemački Savezni centar za zdravstveno obrazovanje. Alkohol ima diuretski efekat i iz organizma uklanja vodu koja je neophodna za snadbevanje mišića nutrijentima i mineralima. Prozrokuje dehidraciju jer potstiče znojenje i mokrenje, što pomaže telu da se oslobodi toksina.Ako ste već dehidrirali, a počeli ste da pijete alkohol,stanje može da se pogorša: simptomi su suva usta, glavobolja,čak i vrtoglavica u ozbiljnijim slučajevima. Što ste više dehidrirani, to je mamurluk gori. Alkohol ograničava i metaboličke procese potrebne za izgradnju mišića nakon vežbanja.

Posle odrađenog treninga, mišićima treba vremena da se oporave, a alkohol ometa taj proces. To znači da biste trebali da preskočite druženje uz alkohol nakon treninga, ako želite da imate isklesano telo i ako vam je cilj zdrav život.

Organizam koristi ljudski hormon rasta tokom procesa oporavka i rasta mišića. Konzumiranje alkohola smanjuje lučenje hormona rasta čime se poništava sav trud koji ste uložili u trening.

Alkohol nije dobro konzumirati ni pre vežbanja, jer prouzrokuje dehidraciju, utiče na koordinaciju pokreta i reflekse, kao i na koncentraciju, a na taj način raste i rizik od eventualnih povreda.

Kako alkohol utiče na Vaš trening

Kao što sam već pomenuo alkohol i trening ne idu zajedno. Alkohol utiče na koncentraciju,balans,pritisak isto tako alkohol utiče i na biološke procese koji se odvijaju nakon treninga. Alkohol usporava sintezu proteina koji je zadužen za izgradnju mišićne mase. Poreg svega navedenog alkohol utiče na vaš imuni sistem, na oporavak posle treninga. Znači to uopšte ne želite da uradite vašem telu. Pored svega alkohol je i diuretik koji "tera" vodu iz vašeg organizma i samim tim rizikujete da svoje telo dovedete u dehidrirano stanje.

Koliko treba čekati do treninga nakon konzumacije alkohola?

Najbolje rešenje je da uopšte ni ne pijete alkohol i to ne samo danima kada vežbate nego generalno. A ako ste već popili, onda je moj lični savet da ne idete takavi na trening, ali ako ipak morate onda sačekajte par sati da vam alkohol "ispari" iz tela. Na to utiče više faktora, kao što su: pol, godine, eventualno neki lekovi ako ih uzimate. Minimum što biste čekali ako ste baš morate ići na trening kada ste popili je 4 sata. Ali moj savet je da taj dan uopšte ni ne trenirate. Nemojte još dodatno "mučiti" vaš organizam, ionako se neće ništa desiti u smislu izgradnje snage, mišića itd.

Umesto alkohola popijte protein i pravac teretana.

 

Galerija: 
Miki Mihajlović
Strongmanomogućio Pansport Forum