You are here

Anticelulit program

 

 

Celulit je "salo" u obliku oteklina, kvrga i izbocina (nalik na pomorandzinu koru) a koje se posebno talozi na gornjem delu bedara, butinama, sedalnoj regiji, stomaku i kolenima. Celulit je poseban problem (osobito izrazen kod zena) i iziskuje primenu specificnih mera za njegovo uklanjanje, jer predstavlja prvenstveno funkcionalan i estetski problem.
Celulit se stvara u vezivnom tkivu. Ta materija (koja nije svuda iste debljine) daje zenskom telu obline. Okrugle masne celije te materije koja se kupa u tecnosti, na okupu drzi mreza vlakana kroz koju cirkulisu hranljive tecnosti -voda, krv i limfa i raznose kiseonik i hranljive materije do tkiva i celija i eliminisu stetne materije. Kada je u podrucjima sklonim celulitu usporen proces eliminisanja stetnih materija i nagomilavaju se voda i otpadne materije, dolazi i do debljanja vezivnog tkiva, a time do stvaranja nepokretnih dzepova koji lice na narandzinu koru.
Glavni uzrok celulita je nacin zivota, a posebno:  napetost, zamor, lose navike u ishrani, nedovoljno uzimanje vode, nepravilno disanje, predugo sedenje, odsustvo odgovarajucih vezbi, odnosno telesne aktivnosti, zagadjeni vazduh... Usled toga je probava losa, dolazi do opstipacija (zatvora) i slabe cirkulacije krvi. Zbog toga dolazi do zastoja u eliminisanju otrovnih materija iz organizma, kao i vode i do stvaranja nabreklih podrucja u kojima je celulit prisutan.

Pojavu celulita obicno prati pocetak menstrualnog ciklusa, ali se on moze pojaviti i u doba klimakterijuma. Celulit nije nasledan, nego se u vezivnom tkivu stvara:
1. usporavanjem procesa eliminacije izlucevina
2. otvrdnucem vezivnog tkiva
3. zadrzavanjem stetnih materija

Postoje dva oblika celulita:
tvrdi i meki

Celulit se moze uspesno leciti kombinovanjem sveobuhvatnog programa koji sadrzi sest tacaka i to:
1. ishranu
2. pravilno lucenje
3. disanje i oksidaciju
4. vezbe
5. masazu i
6. opustanje

Ishrana
Celulitna ishrana ima za glavni cilj eliminaciju hrane koja ostavlja otrovne materije u organizmu

Pravilno lucenje
Otpadni produkti metabolizma mogu se stimulisati povecanjem kolicine mokrace, sprecavanjem opstipacije i povecanim znojenjem. Ubrzanim funkcionisanjem bubrega, creva i koze, ubrzava se i unistavanje celulita.

Disanje i oksidacija
Pravilno i duboko disanje omogucava sagorevanje materija koje se zadrzavaju u vezivnom tkivu, a koje izazivaju celulit.

Vezbanje
Stimulise disanje, cirkulaciju, varenje i lucenje, odn. poboljsava metabolizam. Na taj nacin vezbanje pomaze da se celulitne mase zamene dobrom i kvalitetnom misicnom gradjom i cvrstim tkivom, a istovremeno pomaze i popustanju napetosti.

Masaza
Masaza povecava efekte koji se postizu vezbanjem, a posebno onih delova tela koje je teze aktivirati vezbom (unutrasnja strana kolena, gornji deo bedra). Masazom se neposredno stimulise cirkulacija i to tamo gde je najpotrebnija, uz koriscenje
specijalnih anticelulit krema (ulja)

Opustanje
Stres i napetost su sigurni uzrocnici celulita. Cilj opustanja je opustanje celokupnog organizma, tela i duha. Opusteni misici omogucavaju ujednacenu cirkulaciju i oslobadjanje otrovnih materija je podstaknuto.

Pridrzavanjem ovih 6 tacaka mozete se uspesno boriti protiv celulita, ali samo doslednim i sistematskim pridrzavanjem istih, uz odgovarajuce komplekse vezbi (prvenstveno vezbi oblikovanja) koje pogadjaju posebno ugrozena mesta, odn. delove tela na kojima se celulit i najcesce formira (unutrasnji,gornji i zadnji delovi bedara, kolena, trbuh, bokovi, sedalna regija, donji deo ledja, unutrasnji i spoljasnji deo nadlaktica, skocni zglobovi i gornji deo ledja neposredno ispod lopatica)

Trener fitnessa mora dobro poznavati uzrocnike celulita, osnove ishrane i posebno telesne vezbe i masazu, kako bi zajedno sa lekarom sacinio dobar program borbe protiv celulita.