You are here

Eksplozivna snaga nogu

Eksplozivnost ili ekplozivna snaga su nezaobilazan deo svakog borilačkog teninga. U zahtevnim sportovima, poput mma ili jiu jitse, eksplozivnost igra jednu od ključnih uloga. Zavrsnice mečeva u mnogome zavise od ekplozivnosti takmičara koji, u svakom slučaju, ima prednost u odnosu na protivnika ako je u tom segmentu dominantniji. Danas postoji veliki broj vežbi za izgradnju eksplozivnosti, a pitanje koje se nameće svakom takmičaru ili treneru je kako postici snagu, a ne gubiti na ekplozivnosti.

Da bi se ostvarila takva povezanost, moramo se vratiti na samu bazu treniranja i krenuti sa čučnjevima, koji angazuju donji deo tela kompletno, podižu ukupnu snagu nogu, pokreću hormone i pomažu u sagorevanju sala. Razlog je sama biomehanika čučnja, gde da bi se on izveo, potrebno je da se uključe prednja, zadnja loža, stomak i leđa. Dakle vrlo visok procenat mišića. Čučanj se praktično može kombinovati sa dosta vežbi za noge, ali ono što daje dodatni benefit su – sprintevi. Jer poput čučnjeva forsiraju bela mišićna vlakna- odgovrna za snagu i eksplozivnost. Kombinacija čučnjeva i sprinteva može veoma povećati snagu i eksplozivnost, ali i drastično ubrzati smanjenje procenta masti u telu! Postoji razlika u treningu ako je u pitanju profesionalni sportista kome treba brzina i eksplozivnost nasuprot nekog ko trenira da bi gubio masti. Iz tog razloga, kombinacija čučnjeva i sprinteva je korisna za oba cilja. Poenta je samo u preciznom određivanju intenziteta, kako bi se sprečile povrede i pretreniranost. Za sportiste čučanj je izvor snage donjeg dela tela, dok sprintevi prave transfer snage u brzinu. I na taj način snaga postaje “funkcionalna”. Najbolji način je napraviti 3-4 dana razmaka između treninga sa čučnjevima i sprinteva. Da bi se nervni sistem pre svega oporavio, a i glikogen da bi bio na visokom nivou. Za snagu raspon ponavljanja treba da je od 8-10x po seriji, ako je u pitanju početnik, ili 4-6x za vežbače sa srednjim stažom. Napredni vežbači mogu raditi opseg od 1-3x po seriji. Ovo su okviri parametri, ali svako treba da odredi svoj režim po formi u kojoj se trenutno nalazi. Sprinteve početnici treba da rade sa submaksimalnom brzinom, tj. da ne žure, iz razloga da bi trenirali pre svega tehniku, kako bi kasnije maksimalna brzina došla do izražaja. Njihovi intervali treba da su od 30-45 sekundi, bez maksimalnog intenziteta.

Čučanj u kombinaciji sa sprintevima daje dobitnu kombinaciju koja rezultira uspehom na (bojnom polju). Ovakav vid treninga je poznat svim profesionalnim mma borcima koji nezaobilaze bazične treninge snage i ekplozivnosti. Ne treba puno komplikovati svoje treninge, već se držati konkretnih i proverenih stvari koji sa sigurnosću odradjuju svoju ulogu. Jednostavnost kao formula uspeha. Probajte i uživajte !

Galerija: